Els lletrats del Congrés voten a favor de tramitar l'amnistia en no considerar-la un indult general

L’informe defén que totes les iniciatives haurien de ser admeses i debatudes si compleixen els requisits necessaris

El secretari general del Congrés, Fernando Galindo
El secretari general del Congrés, Fernando Galindo / Europa Press

Els lletrats del Congrés, dirigits pel nou secretari general, Fernando Galindo, es mostren a favor de tramitar la proposició de llei de l'amnistia, registrada dilluns pel PSOE en solitari, però que tirarà avant amb el suport de Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG. Precisament, aquests partits han mostrat el suport explícit a la proposició de llei en sol·licitar també a la Mesa que la tramite per la via d'urgència. 

Segons defenen els lletrats en el seu escrit, no suposa un indult general (al contrari de la iniciativa rebutjada per la Mesa del Congrés el 2021). Ara deixen en mans del Tribunal Constitucional un possible recurs a la llei. Els lletrats incideixen en el fet que l'admissió a tràmit de les iniciatives parlamentàries que arriben a la Mesa no ha d'exercir-se com una funció de “control previ de constitucionalitat” i advoquen perquè totes siguen admeses i debatudes, sempre que complisquen amb els requisits i criteris necessaris.

El PP, en contra i amb majoria a la cambra del Senat

Per part seua, els populars han anunciat que s'oposaran en aquest òrgan de la cambra baixa —que decideix sobre les iniciatives que són o no debatudes en el ple— perquè “si els lletrats no van admetre una proposició de llei similar el 2021 per considerar-la inconstitucional, també ho és ara”, segons veus del partit.

La polèmica torna a activar-se al Parlament i el PP podria sol·licitar una reconsideració de l'informe del nou lletrat major, després d'haver anunciat en dies anteriors que presentarà un recurs davant el Tribunal Constitucional si s'admet a tràmit.

Aquest dimarts, la majoria de la Mesa qualifica la iniciativa. En cas que el procediment parlamentari continue, Vox també ha amenaçat de presentar una querella per prevaricació contra el secretari general del Congrés i contra els diputats de la Mesa que accepten la tramitació, “sabent-ne la manifesta inconstitucionalitat”.

Tot això sumat al fet que quan la proposició de llei arribe al Senat, serà rebutjada per la majoria del PP, que a més frenarà la tramitació d'urgència.

També et pot interessar

stats