Pot Lleó convertir-se en una nova comunitat autònoma?

La Unió del Poble Lleonés i el PSOE han aprovat una moció en este sentit a la Diputació de Lleó i el Ministeri de Política Territorial considera “legítima” la pretensió

Concentració en suport de la declaració de l'autonomia lleonesa davant la seu de la Diputació de Lleó
Concentració en suport de la declaració de l'autonomia lleonesa davant de la seu de la Diputació de Lleó / J.Casares (EFE)

El ple de la Diputació de Lleó va aprovar este dimecres una moció presentada per la Unió del Poble Lleonés (UPL) que reclama la constitució d'una comunitat autònoma pròpia per a la Regió Lleonesa (Lleó, Zamora i Salamanca) amb els vots a favor del grup proponent i el PSOE, socis de govern en la institució, i l'oposició del PP i Vox. La proposta presentada per l'UPL va ser un compromís de la formació en les passades eleccions i és pràcticament la mateixa que ja ha sigut aprovada des del 2019 en 63 dels 211 ajuntaments de la província, començant pel de la capital.

El ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, el socialista Ángel Víctor Torres, ha considerat este dijous "legítima" la pretensió de l'autonomia de Lleó. A més, ha avançat que el govern espanyol rebrà la proposta i ha apel·lat al consens.

L'article 143 de la Constitució espanyola especifica que "les províncies limítrofes amb característiques històriques, culturals i econòmiques comunes, els territoris insulars i les províncies amb entitat regional històrica" poden accedir a l'autogovern i constituir-se com a comunitat autònoma.

Este procés autonòmic correspon a les diputacions interessades i a dos terços dels municipis que representen, com a mínim, la majoria del cens electoral provincial. En el cas de Lleó, açò implicaria el vistiplau de més de 140 municipis que sumen més de 200.000 habitants. Estos requisits, però, s'han de complir en el termini de sis mesos des del primer acord adoptat al respecte per alguna de les corporacions locals interessades. Si la iniciativa no prospera, "només podrà reiterar-se quan passen cinc anys".

L'alcalde socialista de Lleó, José Antonio Diez, tot i considerar una "molt bona notícia" l'aprovació de la moció, ha advertit sobre la falta de suport existent a les províncies de Zamora i Salamanca. A parer seu, seria més viable una autonomia uniprovincial de Lleó o, fins i tot, una amb Astúries.

El president de Conceyu País Llionés, Carlos Cerra, ha afirmat que el moviment lleonesista "no para" i que vigilarà que es complisca la moció amb l'objectiu últim de la comunitat autònoma pròpia. També ha lamentat que fora de Lleó no s'entenga esta reivindicació "i quasi pensen que volem la independència".

També et pot interessar

stats