Les llengües cooficials podran usar-se al Congrés a partir del ple de dimarts

La mesa aprova, amb la majoria del PSOE i Sumar, l'ús immediat del català/valencià, el basc i el gallec en les sessions de la cambra baixa

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, (centre) amb el vicepresident primer, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis i la secretària segona, Isaura Leal, aquest dimecres
La presidenta del Congrés, Francina Armengol (centre), amb el vicepresident primer, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, i la secretària segona, Isaura Leal, aquest dimecres / Javier Lizón (Efe)

La mesa del Congrés ha donat llum verda a un acord que permet l'ús de les llengües cooficials a l'hemicicle ja des del ple previst per a dimarts. Abans, fins i tot, que s'aprove la reforma del reglament de la cambra baixa registrada precisament amb l'objectiu d'implantar definitivament el català/valencià, el basc i el gallec. La mesura ha tirat avant en l'òrgan de govern del Parlament gràcies a la majoria progressista que conformen el PSOE i Sumar i amb els vots en contra del PP.

A més de les llengües cooficials que requeriran interpretació simultània de diversos intèrprets, els diputats i diputades que ho desitgen podran parlar en altres llengües no oficials, com l'aragonés o l'asturià, sempre que el parlamentari mateix s'autotraduïsca utilitzant el temps d'intervenció.

D'aquesta manera es posa en marxa l'ús al Congrés de les llengües diferents del castellà, que començaran a escoltar-se en el ple del dimarts, 19 de setembre, així com en les següents sessions previstes per al dijous 21 i durant els plens de la investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, els dies 26 i 27 de setembre.

La proposta per a reformar el reglament del Congrés de manera que es permeta l'ús generalitzat de les llengües cooficials en els debats i iniciatives parlamentàries va ser registrada conjuntament per PSOE, Sumar, i els nacionalistes ERC, Bildu, PNB i BNG fa just una setmana. La mesura, aprovada en contra del criteri dels lletrats de la cambra, era una de les exigències que posaren damunt la taula els independentistes catalans a canvi de donar suport a la candidata del PSOE, Francina Armengol, perquè arribara a la presidència de la mesa.

El PP creu que la mesura no és legal

En aquest mateix òrgan ha expressat el seu rebuig el PP, que ha votat no al text per a tramitar la reforma perquè no estava en l'ordre del dia, segons han assegurat. Fonts populars han avisat que la implantació de l'ús d'altres llengües abans d'aprovar-se la proposició legal i sense un informe jurídic suposa "saltar-se les regles parlamentàries". Per això, els de Feijóo estudiaran totes les possibilitats jurídiques a fi d'esclarir si és legal implantar l'ús del català, el basc i el gallec abans d'aprovar-se la reforma reglamentària la setmana vinent i analitzarà si la iniciativa és constitucional. I recorden l'avís dels lletrats del Congrés, que amb les traduccions es poden alterar els terminis de presentació d'esmenes o la "immediatesa" que regeix la cambra.

De moment, la junta de portaveus concretarà aquest dijous com es realitzaran les contractacions dels traductors i intèrprets que acudiran a l'hemicicle en els pròxims plens. Fonts de la mesa el Congrés emmarquen aquestes transaccions com una cosa puntual i de caràcter "extraordinari i excepcional", per la qual cosa no requereix ara obrir un concurs públic. Recorden, per exemple, que ja es van encomanar els serveis d'intèrprets d'ucraïnés quan el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, va intervindre en la cambra plenària.

El PP recalca que aquest cas és diferent perquè el castellà sí que el parlen tots els diputats. "Aquestes decisions tenen conseqüències econòmiques. Cal estar subjectes a llei de contractació administrativa. No poden saltar-se la llei perquè és diners de tots els espanyols", incideixen.

Operatiu tècnic previst

La proposició de reforma del reglament del Congrés s'abordarà i votarà el dimarts que ve a les 12:00 hores, mentre que en el ple del dijous 21 es debatran i votaran les esmenes que es presenten a la iniciativa, ja que s'ha de deixar un marge de 48 hores.

Fonts del Congrés incideixen que l'operatiu tècnic no suposarà un problema perquè actualment existeix un equip de materials i sistemes, com per exemple auriculars, que en tot cas s'ampliarà quan la implantació de l'ús de les llengües siga completa. Així mateix, garanteixen la comprensió de tots els debats i documents i la legalitat jurídica, i incideixen que tot el que es publique en el Butlletí Oficial de les Corts Generals estarà revisat pels serveis jurídics.

També et pot interessar

stats