Llarena rebutja l'entrega de Puigdemont per malversació

El jutge també retira l'euroorde contra Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig, Clara Ponsatí i Marta Rovira.

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont / Twitter oficial Carles Puigdemont

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha decidit rebutjar l'extradició de Carles Puigdemont, acusat només pel delicte de malversació, en els termes que ha acceptat l'audiència territorial de Schleswig-Holstein. Així ha preferit mantindre la porta oberta a mantenir la rebel·lió que li imputen a Espanya. En la interlocutòria Llarena denuncia una falta de compromís del tribunal alemany, i considera que amb la seua decisió “avança un enjudiciament per al qual no té cobertura normativa”. El magistrat rebutja també acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea a través d'una qüestió prejudicial perquè considera que aquest pas hauria d'haver-lo fet, en tot cas, el tribunal alemany.

A més de no acceptar l'extradició de l'expresident, el magistrat ha decidit retirar les euroordes de detenció dictades contra Puigdemont, i també contra Toni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Marta Rovira. És una decisió semblant a la que va prendre al desembre respecte del procés de lliurament obert a Bèlgica, quan el magistrat va veure que l'acusació de rebel·lió perillava en mans de les autoritats d'aquest país. Això implica que els 7 polítics que estan fora d'Espanya poden circular de forma lliure per qualsevol país menys per Espanya, on l'orde d'ingrés a la presó segueix vigent. 

L'advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas ha celebrat la decisió de Llarena de retirar les euroordes dels independentistes que estan fora d'Espanya i considera que el rebuig a extradir-lo només per malversació està en consonància amb la seua intenció d'evitar un nou contratemps amb la justícia europea.

Alhora, la fiscalia ha tornat a rebutjar la posada en llibertat provisional dels nou polítics empresonats. Segons el fiscal, no han canviat les circumstàncies que van portar els exconsellers Jordi Cuixart i Jordi Sànchez a ser privats de llibertat. A més, el ministeri públic assegura que continua havent-hi risc de fugida i reiteració delictiva.

També et pot interessar

stats