Llanos Massó insta a defensar "la nostra identitat, la nostra terra i Espanya" en el Dia de les Corts

La presidenta demana "repensar" l'activitat parlamentària per a ser "el més útils possible" i fomentar una "competència sana en comptes d'una competició"

La presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó
La presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó / Europa Press

La presidenta de les Corts, Llanos Massó, ha cridat en el seu primer 25 d'Abril a "no deixar mai la defensa de la nostra identitat, de la nostra terra i d'Espanya", al mateix temps que ha instat a fomentar una "competència sana" al Parlament valencià i a defensar els valors constitucionals.

Així ho ha manifestat en l'acte institucional pel Dia de les Corts, en el qual s'han concedit les altes distincions Francesc de Vinatea als efectius que van participar en l'extinció de l'incendi de Campanar.

A l'esdeveniment han assistit autoritats com el president de la Generalitat, Carlos Mazón; l'expresident Joan Lerma, la delegada del govern, Pilar Bernabé, i l'alcaldessa de València, María José Catalá.

En el seu discurs, Massó ha recordat que el 25 d'Abril es commemoren els esdeveniments succeïts el 1707, a la Batalla d'Almansa. "Açò és història, i no requereix més memòria que el record d'uns fets que realment van esdevindre, i les conseqüències dels quals han de ser analitzades pels historiadors, no pels polítics", ha afegit.

"Hui podria ser un bon moment per a repensar la nostra activitat i si veritablement fem l'adequat per a ser els més útils possibles als ciutadans", ha asseverat.

"Saturats per un remolí legislatiu, per una obsessió reguladora"

Dit açò, la presidenta ha afirmat que a les Corts "a vegades ens hem vist saturats per un remolí legislatiu, per una obsessió reguladora".

"Quantes lleis basten per a assegurar un bon govern?", s'ha preguntat, i ha assenyalat que "potser és una reflexió que han de fer-se els legisladors" per a "identificar la quantitat òptima de regulació que permeta un bon funcionament de la nostra societat".

Massó ha citat Thomas More amb l'expressió "tan poques lleis basten per a assegurar tan excel·lent govern". "Quin és o hauria de ser el paper que com a legisladors realitzem respecte a la societat que ens ha triat? Fer el que en cada moment de la història és més beneficiós per als ciutadans, per al bé comú", ha insistit.

En esta línia, ha defensat que "és l'única manera de ser útils, si no les institucions corren el risc de convertir-se en una rèmora del passat sense cap raó de ser".

"Concòrdia i respecte ferm a la llei"

La presidenta també ha apel·lat a la "responsabilitat" de les institucions polítiques "a l'hora de fomentar la concòrdia, l'harmonia i el compromís amb els valencians, sempre des del ferm respecte a la llei i a la nostra pàtria comuna, Espanya".

També ha valorat la "tenacitat, perseverança i dignitat" com a qualitats dels valencians, "que sempre han sabut mantindre el seu orgull i optimisme" de cara als més grans desafiaments.

"Enfront de tot açò, el valencià ha sabut mantindre l'essència, la singularitat, la identitat i el compromís ferm en tots els esdeveniments en els quals s'ha vist involucrat", ha reivindicat.

Defensa de la unitat de la Comunitat Valenciana

Tot seguit, Massó ha lamentat que "en algunes ocasions, en el passat s'han usat les institucions o celebracions com esta per a dividir, no per a unir; per a crear la percepció d'una realitat que no és així". "Alacant, Castelló i València, cadascuna amb les seues diversitats i riqueses, contribueixen a la grandesa de la nostra comunitat", ha agregat.

La presidenta de les Corts ha aprofitat per a demanar "que es defensen els valors constitucionals": "No podem consentir que els deslleials siguen premiats i els lleials castigats o, almenys, menyspreats".

Valoracions dels grups polítics

Després de l'acte institucional, els quatre grups han valorat el discurs de la presidenta. Des del seu grup, Vox, José María Llanos ha defensat que ha sigut un parlament "magnífic i impecable" i ha destacat el "reconeixement exprés de la unitat del poble valencià i la pertinença a una gran nació que és Espanya".

El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha assenyalat que ha sigut un dia "enormement emotiu" pel reconeixement als implicats en la resposta a l'incendi de Campanar i ha considerat que el discurs de Massó ha estat "al nivell institucional que s'esperava".

Per part del PSPV-PSOE, José Muñoz ha criticat la presidenta per fer un "discurs desenfocat" que "semblava més del 9 d'Octubre que del 25 d'Abril, quan es commemora la derrota d'Almansa".

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha lamentat que Massó no haja fet "ni el xicotet esforç de parlar en valencià" i ha criticat que ha sigut un discurs més polític que centrat a "reivindicar la importància de recuperar les institucions i aprofundir en l'autogovern".

També et pot interessar

stats