Les línies roges obstaculitzen un acord entre PSOE i Unides Podem per a la investidura

Des d'Unides Podem es neguen a donar per trencades les negociacions.

El candidat socialista a la investidura, Pedro Sánchez
El candidat socialista a la investidura, Pedro Sánchez / Kiko Huesca (Efe)

El PSOE ha desvelat a última hora de la nit que l'última oferta realitzada per Pedro Sánchez a Pablo Iglesias incloïa una vicepresidència d'afers socials per a Irene Montero i tres ministeris: Vivenda i Economia Social; Sanitat, Afers Socials i Consum; i Igualtat.

El document s'ha fet públic poc després que el partit socialista filtrara les peticions d'Unides Podem, en què exigien una vicepresidència de drets socials i mediambientals. A més, demanaven la gestió de cinc carteres: un ministeri de Drets Socials, Igualtat i Economia de les Cures; un ministeri de Treball, Seguretat Social i Lluita contra la Precarietat; un de Transició Energètica, Medi Ambient i Drets dels Animals; un de Justícia Fiscal i Lluita contra el Frau i, per últim, un ministeri de Ciència, Innovació, Universitats i Economia Digital. 

La direcció del PSOE encara espera que Unides Podem rectifique i accepte la seua última oferta després de l'ultimàtum que el candidat a la presidència li ha donat aquesta vesprada per via telefònica al líder de Podem. 

Per la seua banda, des d'Unides Podem asseguren que no estaran en el govern "a qualsevol preu" i que el que els ofereix el PSOE és una "caixa d'eines, però buida". En aquest sentit, insisteixen a demanar competències per a desenvolupar polítiques socials en igualtat, treball, hisenda i transició ecològica.

Tot i això, dirigents de Podem han afirmat que es neguen a donar per trencades les negociacions i esperen que es reconduïsca la situació i siga possible un acord amb el PSOE abans que el ple del Congrés vote per segona vegada la investidura de Pedro Sánchez. No obstant això, altres ja han començat a fixar la vista en el pròxim mes de setembre, quan Sánchez podria tornar a provar ser investit.

A més, el diari digital El Confidencial ha publicat que Esquerra Unida discrepa de l'estratègia negociadora de Pablo Iglesias i debat si trencar la disciplina de grup. 

També et pot interessar

stats