L’UCO situa Zaplana al capdavant d’una xarxa corrupta que va obtindre 10,5 milions d’euros

L'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, nega tindre diners a Andorra i haver donat diners a l'expresident de la Generalitat.

VÍDEO | L’UCO situa Zaplana al capdavant d’una xarxa corrupta que va obtindre 10,5 milions d’euros

La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil situa l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, com a suposat cap i administrador ocult d'una xarxa corrupta que, segons la Fiscalia Anticorrupció, s'hauria pogut apropiar d'uns 10,5 milions d'euros procedents del cobrament de comissions.

El sumari del cas Erial, al qual ha tingut accés À Punt Mèdia, detalla el rastre dels diners que Zaplana va desviar presumptament a diversos paradisos fiscals, a més d'informar com es pagaven les comissions i s'ingressaven en societats pantalla. La documentació defineix al detall tot l'entramat d'empreses creades per a desviar fons i cobrar comissions, amb fins a 9 societats vinculades a l'expresident de la Generalitat. Aquestes empreses estarien associades també a l'excap de gabinet de Zaplana, Juan Francisco García, qui va rebre dos milions d'euros i més tard es va acollir a l'amnistia fiscal aprovada pel govern del PP en 2012. Així mateix, el sumari recull un correu que rep l'expresident de les Corts Juan Cotino quan era director general de policia, on es descriu la trama delictiva.

La investigació creu que Zaplana és actualment beneficiari de béns i fons amb origen en els pagaments que diverses mercantils del grup Sedesa, entre altres, van realitzar a empreses radicades a Luxemburg, després de ser beneficiàries de les adjudicacions d'un dels lots de la ITV i dels parcs eòlics de la Comunitat Valenciana.

La Guàrdia Civil va gravar converses entre Zaplana i els seus presumptes testaferros en el carrer, hotels i restaurants amb micròfons que recollien el so ambient. En una d'aquestes converses, transcrites en el sumari, l'expresident de la Generalitat parla sobre com repatriar els diners. En concret, demana diners a un dels seus testaferros a l’Uruguai perquè no té liquidesa, i diu que Ignacio no li dóna ja diners d'Andorra. "Tinc un problema que no sé si té solució. Per a tot açò... per a algunes coses que a mi em demana... necessite liquiditat. A mi, Ignacio no m'està donant (...) diners d'Andorra, però com ens ha deixat, tampoc passa res", confessa en les gravacions.

Aquest Ignacio podria ser l'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, qui aquesta nit ha assegurat en una carta que no ha tingut mai comptes bancaris a Andorra ni fora d'Espanya, i que mai li ha entregat diners a Zaplana.

Uns documents en poder de Marcos Benavent posaren en marxa la investigació

La investigació sobre el cas Erial va avançar arran de la intervenció en un despatx d'advocats d'uns documents anomenats "full de ruta" que estaven en poder de Marcos Benavent, l’exgerent d’Imelsa i autodenominat ionqui dels diners. Aquests papers haurien sigut localitzats en un pis que va ser propietat del mateix Zaplana.

També et pot interessar

stats