L'SPD incrementa les tensions en la coalició de govern alemanya

El Partit Socialdemòcrata alemany exigeix una solució europea per a la crisi migratòria, llunyana a les propostes de la Unió Social Cristiana.

La líder del Partit Socialdemòcrata alemany, Andrea Nahles
La líder del Partit Socialdemòcrata alemany, Andrea Nahles / Christian Mang (Reuters)

El Partit Socialdemòcrata alemany, (SPD), soci minoritari de la coalició governant, exigeix una "solució europea" a la qüestió migratòria, més suport als països fronterers i una llei d'immigració per al seu país.

Aquestes propostes estan incloses en un document que avança hui la versió digital del setmanari Der Spiegel i que la direcció de l'SPD té previst aprovar demà, la qual cosa podria complicar encara més el debat intern dins del Govern alemany sobre la qüestió migratòria.

Fins ara, el problema principal havien estat els conservadors bavaresos, que van arribar a amenaçar la cancellera alemanya, Angela Merkel, de tancar les fronteres si no es començava a impedir l'entrada d'aquells immigrants que ja hagueren estat registrats en un altre país europeu.

Ara és l'altre partit del govern el que, després de romandre gran part de la revolta de les files conservadores en un discret segon pla, filtra una proposta el dia en què els bavaresos anunciaran si consideren suficient l'acord de Brussel·les o tanquen les fronteres.

En aquest document, l'SPD s'alinea amb Merkel quant a l'oposició al tancament unilateral de les fronteres alemanyes, i posa en evidència l'aïllament dels conservadors bavaresos.

La llibertat de moviment dins de la UE és una de les "fites centrals a Europa", per la qual cosa una "acció unilateral nacional seria errònia", diu el document.

La proposta socialdemòcrata, però, va més enllà i conté punts que encara que es van incloure en l'acord de govern dels tres socis, incomoden els conservadors, com ara l'elaboració d'una llei d'immigració per a atreure al país personal qualificat.

El text avançat per Der Spiegel aposta per separar la immigració per motius humanitaris de la que té raons econòmiques, reconeix que Alemanya necessita personal qualificat per l'envelliment de la població i exigeix, "per tant, una llei d'immigració com més prompte millor".

La proposta socialdemòcrata inclou així mateix punts menys polèmics per als conservadors com el reforç de les fronteres exteriors de la UE, el suport als socis mediterranis i la lluita contra les causes que provoquen els fluxos migratoris.

Està previst que les cúpules de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel i de la bavaresa Unió Socialcristiana (CSU) es reunisquen aquesta vesprada per separat per a analitzar els resultats de la cimera europea en matèria d'immigració.

A més, la cancellera té prevista una entrevista en la televisió pública ARD en la qual haurà de referir-se a aquesta qüestió, una de les majors crisis en els dotze anys al capdavant de la cancelleria alemanya.

També et pot interessar

stats