L'oposició retrau el “partidisme” del discurs de Puig i denuncia falta de contundència en les reivindicacions

Els grups del Botànic saluden les paraules del president amb el però d'Unides Podem per la manca de referències als problemes socials.

D'esquerra a dreta, Isabel Bonig (PPCV), Toni Cantó (Cs) i Ana Vega (Vox)
D'esquerra a dreta, Isabel Bonig (PPCV), Toni Cantó (Cs) i Ana Vega (Vox)

El discurs de Ximo Puig amb motiu del Nou d'Octubre ha motivat la crítica dels grups de l'oposició al Botànic, que han interromput per moments el to institucional habitual en la cita per a qüestionar amb duresa les paraules del president de la Generalitat.  

La presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV), Isabel Bonig, ha retret la falta de contundència de Puig en la reivindicació d'un model de finançament més just, que, assegura, ha perdut força des del Consell a partir de l'arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. “No podem tindre institucions ni autogovern si no rebem els diners que necessitem i ens corresponen”, ha dit Bonig en una intervenció en companyia del president nacional del PP, Pablo Casado. La síndica popular ha estés la mà al president de la Generalitat per a teixir acords amb què “reivindicar junts el canvi de model de finançament”.

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha posat de manifest la seua “tristesa” pel fet que Ximo Puig s'haja “enganyat de dia” amb un discurs “triomfalista” i de part, en lloc de dirigir-se al conjunt de la ciutadania. 

Cantó també ha censurat la referència crítica del president al “dumping fiscal” d'algunes comunitats autònomes. Entén el síndic de Cs que aquests privilegis compten amb el suport del PSOE en autonomies com ara el País Basc i Navarra. 

En un to més apocalíptic, la diputada de Vox, Ana Vega, ha resumit el discurs de Puig com un “aquelarre marxista pagat amb diners públics” i ha aprofitat l'ocasió per a qüestionar el model autonòmic i l'autogovern, que, segons la formació, “genera desigualtat entre tots els espanyols”.  

El Botànic celebra el discurs de Puig amb el però de Podem

Més conciliadors, els socis del Botànic han saludat el discurs del president de la Generalitat. Paraules amb les quals assegura haver-se sentit clarament identificat el síndic de Compromís, Fran Ferri. Particularment, segons ha destacat, en la referència a la defensa de la diversitat en la societat valenciana. Ferri també ha convidat els valencians i les valencianes a reflexionar sobre el model de societat que volen tindre per al futur i com fer-lo compatible amb l'emergència climàtica.

Malgrat la valoració positiva, Unides Podem ha posat un però al discurs de Puig, en el qual ha trobat a faltar un to més incisiu “en l'agenda social i els problemes de precarietat, pobresa i desigualtat que pateixen els valencians i les valencianes”.

Per la seua banda, el síndic socialista, Manolo Mata, ha celebrat l'exposició “amb els peus en terra” del president de la Generalitat i ha identificat com a “batalla prioritària” la reforma del model de finançament i la necessitat que Espanya aporte solucions per a sostindre l'estat del benestar. 

Mata ha situat l'acció del Consell del Botànic II “en un procés de reconstrucció econòmica pensant en la gent i en les dificultats que venen”, una vegada aconseguit un "canvi de dinàmica" i la superació de l'etapa “nefasta” del PP en la passada legislatura progressista.

També et pot interessar

stats