L'oposició reclama explicacions de Mazón a les Corts sobre el cessament del subsecretari de Justícia

PSPV i Compromís critiquen que s'haja justificat en una deslleialtat i no en la condemna per violència de gènere

Imatge d'arxiu del fins ara subsecretari de Justícia, Luis Manuel Martín Domínguez
Imatge d'arxiu del fins ara subsecretari de Justícia, Luis Manuel Martín Domínguez / Gva

PSPV i Compromís han reclamat la compareixença urgent del president de la Generalitat, Carlos Mazón, a les Corts per a donar "tota mena d'explicacions" sobre el cessament fulminant del subsecretari de la Conselleria de Justícia, Luis Manuel Martin Domínguez (Vox), després de conéixer-se que va ser condemnat per violència de gènere en 2011 en una sentència per conformitat. Reclamen que la intervenció siga en el ple de la pròxima setmana i que no s'espere a la primera sessió de control al nou Consell, que està programada a primers d'octubre.

La síndica socialista, Rebeca Torró, ha exigit també la compareixença de consellera, Elisa Núñez, immediata superior del cessat. "Damunt, si Vox ho cessa és per deslleialtat, no perquè va ser condemnat per violència masclista", ha criticat. La mateixa observació ha fet la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, la també socialista Pilar Bernabé. Denuncia que el cessament siga "per falta de confiança" i no "pel fet d'estar condemnat per violència de gènere".

Bernabé ho interpreta com "un exemple de tebiesa" del Consell, al qual considera "ostatge de la ultradreta", ja que Vox discrepa públicament d'aquesta terminologia. Per això ha exigit el Consell condemnar el cas com a violència de gènere, el concepte que recull la llei orgànica 1/2004.

El PSPV registrarà preguntes parlamentàries per a "saber quin control s'ha fet sobre tots els nomenaments" del govern valencià, en considerar que no hi ha hagut una supervisió dels càrrecs designats en els últims mesos. L'oposició ha qüestionat recentment el de la directora general de Producció Agrícola i Ramadera, Leticia Sanchizi el del vicepresident Vicente Barrera, per presumptes incompatibilitats, ja que continuen en la direcció d'empreses privades.

Des de Compromís, la portaveu adjunta Isaura Navarro, s'ha preguntat com és possible que la consellera no coneguera els antecedents del càrrec cessat. Navarro ha qüestionat el compromís del nou Consell contra la violència de gènere. Creu que els ha molestat més que el cessat no els haguera informat que la condemna.

"Aquest és el govern de la vergonya: en poc temps hem passat ser referent estatal i internacional en la lluita contra la violència masclista a ser un quadre, amb una notícia darrere d'una altra", ha asseverat, i ha recordat que Mazón "es va donar molta pressa" en signar el pacte de govern amb Vox amb Flores, condemnat per violència psicològica contra l'exdona, que "està donant els seus fruits podrits". Sobre Flores també s'ha pronunciat Torró, per a demanar que se'n vaja a casa.

Isaura Navarro ha enlletgit Mazón que deixara Justícia en mans de Vox quan és un partit que nega la violència de gènere i ha assegurat que Compromís sempre ha hagut "d'arrossegar" els populars al Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista perquè "mai han volgut treballar per a protegir les víctimes".

Les dues portaveus també s'han pronunciat sobre el canvi en la pancarta a les Corts decidit pel nou govern de PP i Vox, que ara portarà el lema "No a la violència contra les dones". Torró assegura que, des del parlament, continuaran visibilitzant la lluita contra violència masclista. Per la seua banda, Navarro ha acusat el PPCV de "blanquejar les vergonyes" de Vox, amb el canvi de terminologia. "Quan ens concentrem en els minuts de silenci és perquè han assassinat a una dona. Això té un nom i la societat ho ha de visualitzar", ha defensat.

També et pot interessar

stats