L'oposició rebutja el pla del Botànic per a la recuperació econòmica

Consideren que amaga una pujada d'impostos i que és un document poc preparat i molt genèric.

Els diputats de l'oposició política a les Corts
Els diputats de l'oposició política a les Corts

Els grups de l'oposició a les Corts han rebut amb crítiques el pla presentat dimarts pels partits socis del govern del Botànic per a la recuperació econòmica valenciana. El PP, Ciutadans i Vox han expressat el rebuig a les propostes, especialment per la intenció que plantegen d'obrir un debat sobre la fiscalitat perquè siga més "verda". Per a aquestes formacions, el pla amaga una pujada d'impostos i suposa "una falta de respecte", una fixació de les "fòbies" del tripartit i "la mateixa cançó de sempre".

El PP i Vox han qualificat les mesures de poc serioses, mentre que Ciutadans, que en un principi s'havia mostrat obert al diàleg, ara pensa que l'esborrany no és acceptable. Però el PSPV els acusa de no haver-se llegit bé el document i insisteixen en una fiscalitat progressiva i vinculada a la sostenibilitat.

El pla presentat pel Botànic se sosté en el reforçament del sistema públic de salut, en una recuperació econòmica basada en la sostenibilitat mediambiental i en la reivindicació d’un finançament just. Aquesta proposta vol servir de base per a arribar a un gran acord parlamentari de reconstrucció de la Comunitat Valenciana després de la pandèmia.

La diputada del PP, Eva Ortiz, ha lamentat la falta de definició del pla i rebutja la taxa turística perquè, segons diu, repercuteix sobre un dels sectors més afectats per la crisi i "allunya la gent de la Comunitat". Per això ha reclamat al president del Consell que exigisca al govern espanyol els diners que corresponen a la Comunitat Valenciana del fons no reembossable de 16.000 milions per a pal·liar les conseqüències del coronavirus, així com els 281 milions de la liquidació de l'IVA de 2017.

Per la seua banda, el diputat de Ciutadans, Fernando Llopis, ha titlat l'esborrany de pla de "genèric i poc preparat". Llopis també lamenta que el Botànic evidencie les seues fòbies en un document que apuja impostos i "criminalitza l'activitat privada" en reversions de concessions sanitàries.

El representant de Vox, José María Llanos, ha qualificat el pla de "brindis al sol". Llanos ha criticat també la comissió per a la reconstrucció, una "pantomima" ja que el document "ja estava preparat".

El PSPV parla de nova fiscalitat, no d'apujar impostos

Els socialistes s'han defensat i han dit que sembla que no hagen "llegit la proposta". El síndic socialista, Manolo Mata, ha deixat clar que el document no parla d'apujar impostos, sinó de "veure de quina manera buscar una nova fiscalitat vinculada a la sostenibilitat, com en tots els països". "La fiscalitat és millorable; no cal castigar les classes mitjanes, sinó les fortunes que tenen artificis fiscals per a eludir impostos. Els rics són més rics des de 2008", ha reblat.

El dictamen definitiu, per part de la comissió de reconstrucció, està previst que es vote en el ple de la primera setmana d'agost

També et pot interessar

stats