L'oposició qualifica d'"engany" l'anunci de Sánchez sobre el nou finançament i el Botànic el rep amb optimisme

Puig insisteix que és inajornable reformar el model, mentre que el PPCV, Ciutadans i Vox critiquen que l'anunci arriba tard.

VÍDEO | L'oposició qualifica d'"engany" l'anunci de Sánchez sobre el nou finançament i el Botànic el rep amb optimisme

Les reaccions dels partits valencians a l'anunci fet aquest dimecres pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que al novembre la ministra d'Hisenda presentarà al Congrés un esquelet del que serà el projecte del nou finançament autonòmic no s'han fet esperar. La reforma del model és un dels compromisos de l'executiu estatal més demanats per la Comunitat Valenciana i, després d'anys de retard, començarà a desenvolupar-se al final de l'any. En línies generals, contrasten l'escepticisme i les crítiques dels grups de l'oposició amb l'optimisme amb que han rebut la notícia els socis del Botànic.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, veu “esperança” en l'anunci de Sánchez i ha tornat a insistir que “és inajornable” un nou sistema de repartiment dels diners de l'Estat a les comunitats autònomes. Alhora ha valorat el “canvi d'actitud” que al seu parer té el govern d'Espanya envers la Comunitat Valenciana respecte de l'anterior govern, encapçalat per Mariano Rajoy, perquè, segons ha dit, totes les peticions de liquiditat que ha fet el Consell han sigut ateses.

Però el PPCV, Ciutadans i Vox no s'han mostrat tan optimistes i critiquen que l'anunci arriba tard. En representació dels populars, el diputat autonòmic Miguel Barrachina ha qualificat d'“engany” la proposta del govern espanyol: “El primer esquelet ens deixa els valencians en els ossos. No és un primer esquelet, sinó l'enèsim engany”, ha lamentat. Segons ha recordat, fa dos anys que Pedro Sánchez va arribar a l'executiu estatal amb la proposta de reformar el finançament sense que encara s'haja concretat res, i per això l'ha acusat de no tindre “gens de pressa” a canviar un model “que és roín per als valencians”.

El síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha demanat al govern espanyol que vaja més enllà de l'esquelet i que presente “el cos sencer” del nou model de finançament autonòmic. “Jo no m'ho crec. Són tants anuncis..., i si l'únic que ens presentaran és un esquelet, la paraula ho explica tot per si mateixa”, ha criticat, sobre els compromisos del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem pel que fa a l'infrafinançament valencià.

El portaveu adjunt de Vox en les Corts, José María Llanos, ha insistit que un model de cofinançament entre l'Estat i les comunitats autònomes suposaria “agreujar la desigualtat”.

El Botànic veu amb optimisme que el govern espanyol comence a accelerar la maquinària per a reformar el model de finançament, tot i que també són conscients, diuen, que és un procés amb un consens difícil d'aconseguir a curt termini.

El PSPV assenyala que l'anunci és un primer pas “molt positiu”. El síndic socialista, Manuel Mata, destaca també que la negociació es fa entre l'executiu estatal i el valencià, no entre les tres “forces aïllades” que integren el Botànic.

La portaveu adjunta del Grup Parlamentari de Compromís, Aitana Mas, ha dit que entén el retard del govern de Sánchez a presentar un primer esborrany del nou model i s'ha mostrat favorable a l'horitzó fixat per a novembre, però alhora demana més concreció i que s’agilitze la negociació amb les comunitat autònomes: “Ens hauria agradat que fora més que un esquelet, un esborrany prou més consensuat perquè no s'eternitze massa en els mesos posteriors de la negociació”, ha assegurat.

Unides Podem defensa que la crisi sanitària no està sent una excusa per a ajornar la reforma del finançament. El diputat autonòmic Ferran Martínez creu que l'actuació del govern de coalició amb el PSOE ha demostrat, precisament, “el contrari”.

També et pot interessar

stats