L'oposició exigeix a Montón que explique al Congrés com va obtindre el màster

Podem demanarà la dimissió de la ministra de Sanitat si no aclareix els dubtes, i el PP insta el PSOE a exigir-li explicacions.

Pablo Echenique, Pablo Casado i Albert Rivera en imatges d'arxiu
Pablo Echenique, Pablo Casado i Albert Rivera en imatges d'arxiu / Europa Press

Les explicacions que ha donat la ministra Carmen Montón sobre el màster en Estudis Interdisciplinaris de Gènere que va cursar a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) de Madrid no han satisfet els partits de l'oposició.

Montón ha comparegut aquest matí a les 11 hores i ha negat que hi haja irregularitats en l'obtenció del títol, però Units Podem no ho veu suficient. La formació assegura que la ministra “no ho ha aclarit tot” i “ha caigut en contradiccions” en la versió que ha oferit en la roda de premsa, tal com apunten alguns mitjans. 

Per això, el grup parlamentari d'Units Podem ja ha registrat en el Congrés una petició perquè la ministra de Sanitat comparega davant la comissió corresponent i “done comptes de les presumptes irregularitats”. Tot i que fan una crida a la prudència, des de la formació morada apunten que les informacions dels mitjans de comunicació “semblen sòlides” i, en cas que es confirmen, “seria una gran decepció”.

De fet, el periòdic que ha publicat l'exclusiva aquest dilluns conclou que Montón va superar la meitat de les assignatures del seu màster sense haver tingut contacte amb els professors que les impartien. Després d'escoltar les explicacions de la ministra, eldiario.es manté que aquesta ha canviat la versió inicial perquè ara assegura que va cursar la titulació a distància tot i que als periodistes del diari digital amb què es va entrevistar la setmana passada els digué que va assistir a totes les classes.  

De matí, el secretari d'Organització de Podem, Pablo Echenique, ja havia avançat des del seu compte de Twitter que la formació demanarà la dimissió de Montón si no aclareix tots els dubtes sobre el suposat tracte de favor que hauria rebut en l'obtenció del màster a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC) de Madrid. 

Echenique ha qualificat de “nombroses” i “preocupants” les suposades irregularitats que relata eldiario.es, i que la URJC ja ha anunciat que està investigant. Per això, per a Podem, principal soci de Pedro Sánchez en el Congrés dels Diputats, la ministra té només dues opcions: donar explicacions “serioses” i “contundents”, o dimitir. Argumenten que no hi pot haver ombra de sospita en un govern que va sorgir del rebuig a la corrupció de Mariano Rajoy.

El president de Ciutadans també ha anunciat aquest dilluns que demanaran hui mateix la compareixença urgent de la ministra en el Congrés dels Diputats perquè done explicacions. Albert Rivera considera que Montón ha d'assumir responsabilitats polítiques si els seus arguments no són “convincents”.  

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha exigit al PSOE “coherència” i que demane explicacions a Montón, igual que les van demanar “als rivals polítics”, ha manifestat en referència al cas similar que va esguitar Pablo Casado. El mateix president del PP s'ha pronunciat també sobre la polèmica i ha assegurat que no pensa actuar com l'oposició va fer amb ell i el seu màster.

La Moncloa veu les explicacions "clares" i "transparents"

Les explicacions de la ministra de Sanitat sí que han convençut, en canvi, el Govern d'Espanya. Tot i que el president Pedro Sánchez no s'ha pronunciat sobre l'assumpte, fonts de La Moncloa consideren que les explicacions oferides per Montón són “clares” i "transparents” i destaquen que ha aportat documentació i ha respost totes les preguntes. 

A l'abril, Pedro Sánchez justificava que el PSOE presentara una moció de censura contra l'aleshores presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, pel cas del màster en dret autonòmic de la URJC afirmant que "la mentida no pot presidir la Comunitat de Madrid".

D'altra banda, la directora del màster de Montón, Laura Nuño, ha defensat aquest dilluns que no hi va haver “cap irregularitat” en l'obtenció del títol i que la ministra de Sanitat ja va ensenyar el seu treball de final de màster. Nuño estava citada a declarar aquest dilluns com a imputada pel cas Màster, que afecta l'expresidenta de Madrid, Cristina Cifuentes.

Oltra: "No és un cas comparable a altres"

A la Comunitat Valenciana també hi ha hagut reaccions davant de les suposades irregularitats del màster cursat per la ministra i exconsellera de Sanitat. La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, creu que el cas de Montón “no és comparable a altres” i ha assenyalat que el que es dedueix de la informació publicada aquest dilluns és que hi ha hagut “un desgavell molt gran” a la Universitat Rey Juan Carlos, institució que, al seu parer, “necessita una auditoria important”.

També et pot interessar

stats