L'oposició critica la gestió sanitària del Consell

El PP lamenta que no es concreten els anuncis de Puig, mentre que Cs ofereix col·laboració per a aprovar els pressupostos.

Hemicicle de les Corts aquest dilluns
Hemicicle de les Corts aquest dilluns / Europa Press

Els grups de l'oposició al Botànic (PP, Cs i Vox) han criticat, amb més o meny intensitat, la gestió que el Consell ha fet durant la pandèmia.

La primera en intervindre ha sigut la presidenta del PP a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, que ha defés, la voluntat del seu partit d'arribar a acords amb l'executiu valencià. Bonig ha detallat mesures en sanitat, economia i també en l'àmbit social. Ha demanat mantindre els ERTO en tots els sectors més allà del final de setembre o ampliar el termini per a tornar els ICO. La presidenta del PP ha defés 286 propostes i en l'apartat concret ha demanat a Puig un pacte pel municipalisme, garantir el dret a la propietat privada enfront dels desnonaments i a les ocupacions il·legals, i una llei de protecció integral per a garantir la salut dels majors.

Bonig ha qualificat Puig de president que fa anuncis sense concretar i com a exemple ha mencionat la falta de dotació dels hospitals de campanya construits per a la pandèmia o la falta d'acord amb els MIR. La presidenta del PP també ha animat Puig a tindre valentia i a alçar el telèfon i reclamar el finançament just per a la Comunitat Valenciana. "Per una vegada siga el líder dels valencians i no el secretari general del Partit Socialista", ha tancat Bonig.

Cantó reitera l'oferta de Ciutadans per a aprovar els pressupostos i gestionar-los

El portaveu de Ciutadans, Toni Cantó, ha lamentat el "míting" que ha presenciat i ha reclamat a Puig que isca del Palau de la Generalitat per a vore la mala situació que viuen els valencians.

Cantó, que ha iniciat la seua intervenció en valencià, ha utilitzat un to molt dur amb els socis del Botànic, als quals ha qualificat de gestors "nefastos". I ha lamentat que Puig anuncie mesures que no depenen d'ell. En l'apartat de les propostes, Cantó ha demanat també l'ampliació dels ERTO, potenciar el turisme rural o rebaixar les quotes de la Seguretat Social. A pesar de les crítiques, el síndic de Ciutadans, s'ha mostrat obert a unir-se per a aprovar els pressupostos de la reconstrucció i, si cal, a "gestionar-los". També considera que la societat valenciana reclama unitat per a aprovar uns pressupostos per a la reconstrucció i ha aconsellat a Puig que escolte l'oferta d'Isabel Bonig.,

Cantó ha iniciat la seua anàlisi parlant de sanitat i ha remarcat que cap dels anuncis fets pel Consell s'han concretat. Ha assegurat, en concret, que el Consell no convoca una oferta pública de treball des de 2017 a pesar de la promesa de fer-ho cada any, que la temporalitat en el personal investigador supera la mitjana espanyola o que les llistes d'espera "creixen de forma incontrolable".

Vox qualifica el discurs com un "despropòsit"

El síndic de Vox a les Corts, José María Llanos, ha protagonitzat la primera intervenció després del recés del debat qualificant de "despropòsit" el discurs de Puig. Llanos li ha recordat que no es tractava d'un debat d'investidura, i ha acusat el Consell d'ocultar dades durant l'estat d'alarma i d'amagar la realitat. El diputat de Vox ha demanat la dimissió de la consellera de Sanitat, Ana Barceló, de la consellera d'Igualtat, Mónica Oltra, i del conseller d'Educació, Vicent Marzà, per la gestió que han fet d'aquesta crisi.

El síndic de Vox ha desqualificat les iniciatives del Consell en matèria social, cultural o de turisme, i ha acusat al Consell de política erràtica i descoordinada durant la pandèmia. Llanos ha demanat a Puig que no done tant les gràcies i que oferisca solucions.

També et pot interessar

stats