L'oposició en bloc demana la dimissió de Delgado

El govern central manté el suport a la ministra després de fer-se públics nous àudios del dinar amb Villarejo.

La ministra Dolores Delgado, aquest dimecres al Congrés dels Diputats
La ministra Dolores Delgado, aquest dimecres al Congrés dels Diputats / Eduardo Parra (Europa Press)

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha protagonitzat la jornada política al Congrés dels Diputats aquest dimecres. Després de fer-se públiques noves i polèmiques converses amb l'excomissari Villarejo i de convertir-se en la primera ministra reprovada del gabinet de Pedro Sánchez, s'ha enfrontat a una sessió de control tensa en la qual l'oposició en bloc li ha demanat que dimitisca.

El Partit Popular no ha escatimat en qualificatius per a exigir-li la dimissió per haver mentit: "És vosté un zombi, una rèmora, vaja-se'n", li ha etzibat el portaveu adjunt dels populars, Rafael Hernando. En la seua opinió, a la responsable de la justícia espanyola se li han d'exigir "dosis més grans de veritat i transparència" de les que ha mostrat en les polèmiques generades per la gestió de la defensa del jutge Pablo Llarena als tribunals belgues per la demanda de Carles Puigdemont i pels àudios filtrats del dinar que va mantindre amb Villarejo el 2009. 

Delgado, per la seua banda, ha insistit que no abandonarà el càrrec, per "dignitat" i perquè ni ella mateixa ni el govern del PSOE "acceptaran el xantatge de ningú". Davant l'atac d'Hernando, ha acusat el PP d'estar "acostumat" a "manejar la justícia". "S'ha acabat el temps negre en què es donava instruccions als fiscals", ha assegurat. 

Més enllà de l'envit de la bancada popular, a la ministra se li complica la situació, ja que fins i tot les formacions que donen suport al Govern d'Espanya li demanen que s'aparte. Des de Podem, Pablo Iglesias ha manifestat que la vol fora del gabinet de Sánchez, tot i que desvincula aquesta postura del suport de la formació morada a l'executiu i el PSOE, amb qui espera poder tancar un acord pressupostari. "Villarejo taca tot el que toca, i millor com més lluny estiga", ha manifestat en referència a la ministra Delgado. En la mateixa línia ha opinat Esquerra Republicana de Catalunya, que considera que "qualsevol camarada" de Villarejo hauria de dimitir. 

Amb tot, el Govern d'Espanya ha expressat el seu suport a la titular de Justícia. Diverses ministres com ara la d'Economia, Nadia Calviño; la d'Hisenda, María Jesús Montero; o la de Transició Ecològica, Teresa Ribera, han eixit en defensa de Delgado aquest dimecres. 

Avançament electoral 

Tant PP com Ciutadans han expressat a l'hemicicle els seus dubtes perquè Pedro Sánchez aconseguisca mantindre's fins a 2020 a La Moncloa i acabar la legislatura, tal com ha assegurat ell mateix des de Nova York, on es troba de viatge oficial. Pablo Casado i Albert Rivera li han reclamat que avance la convocatòria d'eleccions generals perquè el govern "es cau a trossos" i "s'esgota", han manifestat respectivament. 

Villarejo demana Delgado que rectifique

D'altra banda, la defensa del comissari jubilat José Manuel Villarejo ha contestat les acusacions de la ministra de Justícia i ha assegurat que l'estratègia que segueixen no consisteix a "atacar l'Estat i les seues institucions", tal com afirmava ella. Per això, li han demanat que "rectifique" aquestes afirmacions. 

També et pot interessar

stats