L'oposició acusa el Consell de portar "retallades" del Consell de Política Fiscal

Ciutadans critica que el conseller d'Hisenda no respectara l'acord de la comissió mixta del Consell i les Corts.

Isabel Bonig aten els mitjans de comunicació aquest dissabte a Benicàssim
Isabel Bonig aten els mitjans de comunicació aquest dissabte a Benicàssim / À Punt Media

"Retallades" per a la Comunitat Valenciana o omissió de l'acord pactat a les Corts. Són alguns dels incompliments que ha retret l'oposició al govern del Botànic després que aquest divendres el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, votara a favor de la proposta del ministeri de compensar l'impagament de la liquidació de l'IVA de 2017 amb una rebaixa del dèficit autonòmic del 0,2% del PIB per a enguany en el Consell de Política Fiscal i Financera. En el cas de la Comunitat Valenciana, l'import de l'IVA ascendeix a 281 milions d'euros.

La popular Isabel Bonig, portaveu del PP a les Corts, ha afirmat a Benicàssim, que "ni ens tornen els diners de l'IVA, que són dels valencians, ni hi ha canvi del model de finançament, a pesar que Compromís va donar el suport al govern de Sánchez amb la condició de canviar el model de finançament en huit mesos".

Per a la síndica popular, el govern del Botànic va portar "retallades" del Consell de Política Fiscal i Financera. "Retallades en drets dels valencians", ha matisat.

Des de Ciutadans han qualificat de "submís" el Consell per haver votat a favor de la proposta de la ministra d'Hisenda, a pesar que la comissió mixta Consell-Corts havia consensuat sol·licitar un dèficit asimètric, la reforma immediata del sistema de finançament i la devolució de l'IVA de 2017 per 281 milions d'euros.

El portaveu d'Economia de Ciutadans a les Corts, Tony Woodward, creu que el Botànic "fa gala ací que reclamarà a Madrid el que és just per a la Comunitat, però arriba allí i la reivindicació promesa queda en submissió". "No han aconseguit cap dels tres compromisos", ha afegit.

El Botànic defensa el pacte

Per la seua banda, des del govern del Botànic, la vicepresidenta Mónica Oltra, seguint el posicionament del president de la Generalitat, en Les Notícies del migdia d'À Punt ha insistit que el seriós problema que ha d'afrontar la Comunitat no és el de la liquidació de l'IVA pendent, sinó el del finançament: "Quan tens un forat en la panxa, la ferida en el dit queda en un segon pla. Està bé que ens posen la tireta en el dit, però volem que ens curen el forat en la panxa", ha manifestat Oltra.

Oltra ha transmés que el pagament d'aquest IVA "no es podia fer d'una altra manera", ja que "s'havia d'haver solucionat en els pressupostos del 2019, que no es van aprovar".

També et pot interessar

stats