L'ombra de Cristina Cifuentes plana en la festa de la Comunitat de Madrid

Tots els líders polítics han participat en els actes institucionals. Ángel Garrido, president en funcions, parla de "difícils circumstàncies per al Govern madrileny".

La ministra de Defensa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedad, amb el president en funcions de la Comunitat de Madrid
La ministra de Defensa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedad, amb el president en funcions de la Comunitat de Madrid / Chema Moya (EFE)

Els líders de totes les formacions polítiques participen aquest dimecres als actes de la Comunitat de Madrid amb motiu del 2 de Maig. És una celebració enterbolida per la dimissió de Cristina Cifuentes, per a qui el seu partit encara busca substitut en el Govern i en la candidatura a les eleccions autonòmiques.

Quan es compleix una setmana de la dimissió de Cristina Cifuentes, provocada pel cas del frau en el seu màster i precipitada per l'eixida a la llum del famós vídeo del robatori de les cremes al supermercat, l'ombra de l'expresidenta planarà en els tradicionals cercles de conversa durant la recepció a la Reial Casa de Correus de la Puerta del Sol, seu del Govern de la Comunitat de Madrid.

Com va manifestar Cifuentes mateix el dia en què va dimitir, havia planejat que la festa del 2 de Maig fóra el seu comiat de la vida pública, però finalment el vídeo del robatori va forçar la renúncia. 

Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal, Javier Maroto, Pablo Casado, Pedro Sánchez i Íñigo Errejón ha participat en l'acte institucional del lliurament de medalles i en la recepció posterior, a la qual han confirmat la presència prop de 1.100 persones. Ángel Garrido, president en funcions, és l'amfitrió accidental, en unes celebracions sobre les quals ha dit que espera que discórreguen amb la major normalitat possible, dins de les circumstàncies tan difícils per al govern madrileny. 

Les medalles de la Comunitat i condecoracions de l'Orde del Dos de Maig han sigut enguany, entre altres, per a l'escriptor i periodista Alfonso Ussía, al campió de motociclisme Ángel Nieto (a títol pòstum), a l'actriu Gemma Cuervo, a l'equip de trasplantaments de l'Hospital Gregorio Marañón, a l'ONCE, i a la Policia Municipal de Madrid.

El filòsof Emili Lledó s'ha desmarcat dels guardons institucionals i ha rebutjat rebre la medalla d'or "a causa de les circumstàncies", perquè entén que seria, "desagradable" acceptar un reconeixement proposat pels qui sembla que no respecten un aspecte essencial com és l'educació, representades per institucions com la universitat. 

L'acte més matiner ha sigut el que s'ha celebrat al cementeri de La Florida, en homenatge als herois del 2 de maig de 1808.

El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha publicat un missatge en la xarxa social Twitter en la qual felicita els madrilenys en esta jornada festiva de la seua Comunitat: "és una regió puixant, dinàmica i emprenedora" i es mostra segur que el Govern regional "seguirà impulsant" el creixement econòmic. 

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat que acudeix als actes institucionals en "suport de les institucions públiques madrilenyes que s'han vist danyades pel cas Cifuentes i els casos de corrupció del PP". Segons Sánchez, "en moments com aquest, els responsables polítics han d'estar amb les institucions públiques que necessiten ser regenerades i recuperar el seu bon nom". També ha dit que la seua presència és un suport al candidat socialista a la presidència de la Comunitat de Madrid, Ángel Gabilondo, i ha tornar a reclamar a Ciutadans la seua abstenció en la votació, perquè Gabilondo siga investit.

Està previst que la cúpula del Partit Poupular active la maquinària per a trobar substitut a Cristina Cifuentes, tant en la presidència la Comunitat com en el partit regional. En cas d'esgotar-se tots els terminis parlamentaris, a principi de juny hi hauria nou president regional. 

També et pot interessar

stats