L'OCDE recomana promoure els plans de pensions privats i augmentar l'edat de jubilació

Els joves espanyols afronten actualment un major risc de pobresa que els seus majors.

El secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, durant la seua intervenció en presència de la ministra de Treball, Magdalena Valerio, i la seua homòloga de Suècia, Ylma Johansson
El secretari general de l'OCDE, Ángel Gurría, durant la seua intervenció en presència de la ministra de Treball, Magdalena Valerio, i la seua homòloga de Suècia, Ylma Johansson / Fernando Villar (Efe)

Els joves espanyols afronten actualment un major risc de pobresa que els seus majors. Davant les previsibles dificultats econòmiques per als futurs jubilats, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) recomana al govern de Pedro Sánchez promoure els plans de pensions privats i vincular l'edat de jubilació a l'esperança de vida.

En la seua anàlisi anual de l'economia espanyola, l'organització dirigida pel mexicà Ángel Gurría insisteix en la necessitat d'escometre canvis en el sistema de pensions per a salvaguardar la seua viabilitat financera. La institució considera que les reformes de les pensions de 2011 i 2013 compten amb el potencial de contribuir a la sostenibilitat del sistema en el llarg termini, però adverteix que els canvis adoptats en el pressupost de 2018 “poden desfer part d'aquestes reformes”.

L'organització ha alertat, d'altra banda, de la necessitat de comprovar que les passades reformes del sistema i la possible introducció de mesures d'ajust sobre la taxa de reemplaçament o l'edat de jubilació “no afecten negativament als qui ja s'han vist més perjudicats per la crisi”. En aquest sentit, el 'club dels països rics' considera que millorar els resultats educatius i reformar el mercat laboral per a impulsar la productivitat poden ajudar a abordar aquesta qüestió. També recomana “reduir o eliminar” el nombre mínim d'anys cotitzats requerit per a obtenir una pensió contributiva, actualment fixat en 15 anys, perquè puguen beneficiar-se aquells espanyols amb vides laborals més curtes.

L'OCDE planteja una millora de les pensions assistencials i recomana reduir el ritme amb què s'acumulen els beneficis per a una futura pensió durant els primers anys de la carrera laboral, amb la finalitat de compensar els costos i impulsar el mercat laboral. D'altra banda, la institució es mostra partidària d'ampliar l'edat de jubilació, que després de les últimes reformes, s'incrementarà gradualment en dos anys, fins als 67 anys, i elevar el nombre d'anys cotitzats necessaris per a obtenir la pensió màxima.

Així mateix, considera que el sistema espanyol no reconeix suficientment les carreres contributives llargues i penalitza els treballadors amb ingressos estables al llarg de la seua vida laboral.

Estalvi privat

D'altra banda, la institució recomana que, davant la perspectiva d'uns menors ingressos a través de la pensió pública, serà necessari que els ciutadans en disposició de fer-ho incrementen el seu estalvi si volen mantenir el seu nivell de vida després de la jubilació. L'organització internacional subratlla que un elevat estalvi privat serviria per a mitigar els riscos associats a les pensions públiques en el futur.

A més, considera que desenvolupar “calculadores d'ingressos”, així com enviar regularment cartes als ciutadans informant sobre les seues pensions futures tindria efectes beneficiosos, recordant que a Alemanya es va detectar un augment de l'estalvi privat, després que les autoritats començaran a enviar aquest tipus de cartes anualment.

També et pot interessar

stats