L'exnúmero dos de Zoido nega que es produïren “càrregues policials” l'1-O i defén que s'emprà la força "adequada"

José Antonio Nieto acusa els Mossos d’Esquadra de la celebració del referèndum per l'abandonament de funcions.

L'exsecretari d'Estat de Segerutat, José Antonio Nieto
L'exsecretari d'Estat de Segerutat, José Antonio Nieto

El Tribunal Suprem ha représ el juí pel procés sobiranista del primer d'octubre amb la declaració de José Antonio Nieto, l'exsecretari d'Estat de Seguretat i número dos de l'aleshores ministre de l'Interior, José Ignacio Zoido. 

La setmana passada, Zoido va derivar la responsabilitat de l'actuació de la Policia i la Guàrdia Civil en els "operatius", entre els quals es troba Nieto.

En la seua intervenció, Nieto ha defés amb fermesa l’actuació dels cossos de seguretat de l’Estat. Ha assegurat que no hi va haver “càrregues policials” i que es va emprar una "proporció de força adequada”. "El mínim imprescindible", ha arribat a dir.

Culpa els Mossos de la consulta

L'exsecretari d'Estat de Seguretat ha culpabilitzat directament els Mossos d'Esquadra de la celebració del referèndum. "Estic convençut que si els Mossos, de forma clara i evident, hagueren manifestat la seua voluntat de complir el mandat judicial, el referèndum de l'1 d'octubre s'hauria desconvocat", ha explicat. 

Nieto ha acusat la direcció dels Mossos d'haver sigut "molt reticent a formar part de la coordinació [del dispositiu] i a exercir-la realment". De fet, ha afirmat que malgrat que l'Estat partia amb la idea que l'alineació del major del cos autonòmic, Josep Lluís Trapero, amb el govern de Catalunya era "total", confiaven que els altres comandaments dels Mossos d'Esquadra no donarien "l'esquena" a l'ordre d'impedir l'1-O. "Desgraciadament, no va anar així", ha apuntat l'exresponsable de l'operatiu policial. 

Violència el 20-S

Malgrat que l'interrogatori s'ha centrat en els fets del primer d'octubre, Nieto ha destacat com a "punt d'inflexió" els incidents del 20 de setembre, durant la mobilització popular que va tindre lloc davant la Conselleria d'Economia i Hisenda de Catalunya durant l'escorcoll d'una comitiva judicial. En opinió de l'exsecretari de seguretat, l'absència d'antidisturbis del cos autonòmic va donar la sensació que "no hi havia límits" per als concentrats, fins al punt de "destrossar" sense impediments els cotxes de la Guàrdia Civil allí estacionats. Nieto considera aquest fet "una mostra important" de la violència que allí es va donar.

L'interrogatori de Nieto s'ha prolongat quatre hores, el rècord d'entre tots els testimonis. El tribunal considera la seua declaració una prova fonamental per a provar l'ús de la violència durant el "procés", un extrem clau per a valorar o descartar delicte de rebel·lió.

8 persones detingudes i 2 investigades pels incidents de la consulta

D'altra banda, aquest dilluns s'ha conegut l'informe policial sobre la jornada de referèndum que va elaborar el Ministeri de l'Interior i que s'ha remés al juí com a prova a petició de les defenses. 

Segons el document, que té data de l'11 de gener de 2018, la jornada de la consulta del primer d'octubre va acabar amb huit votants detinguts i dos més investigats per delictes d'atemptat a l'autoritat, resistència i desobediència. Un d'ells era menor d'edat.

També et pot interessar

stats