L'exhumació de Franco del Valle de los Caídos serà aquest dijous

Es tractarà d'un acte íntim amb l'única presència dels familiars, de l'entorn pròxim del dictador i de la ministra de Justícia en funcions.

Sepultura del dictador Francisco Franco al Valle de los Caídos
Sepultura del dictador Francisco Franco al Valle de los Caídos / Arxiu.

Ja hi ha data i hora per a l'exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. Serà aquest dijous, a les 10:30 hores, segons ha anunciat el govern espanyol en un comunicat.

L'executiu explica que les restes seran traslladades al panteó de Mingorrubio, al qual ja està soterrada la viuda del dictador, Carmen Polo. Tant l'exhumació com la reinhumació es duran a terme en un acte íntim amb l'única presència dels familiars i de l'entorn pròxim de Franco, a més de la ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, en representació de l'executiu i en la condició de notària major del Regne.

El govern espanyol explica que la decisió és en compliment de la llei de memòria històrica de 2007, la proposició no de llei que va aprovar el Congrés dels diputats el 2017 i els acords adoptats posteriorment per l'executiu de Pedro Sánchez el 2019.

Segons argumenta en el comunicat, l'executiu ha defensat des del principi del procés que les restes del dictador no podien continuar en un mausoleu públic que exaltara la seua figura, un escenari que prohibeix expressament la llei de memòria històrica. 

El passat 30 de setembre, el Tribunal Suprem va posar fi al procés contenciós administratiu interposat per la família per a evitar l'exhumació. Una sentència davant de la qual el president del govern en funcions, Pedro Sánchez, va assenyalar que “s'havia tancat simbòlicament el cercle de la democràcia espanyola”.

La Fundació Francisco Franco convoca un acte d'homenatge a Mingorrubio

La Fundació Francisco Franco ha fet una crida per a acudir al cementeri d'El Pardo-Mingorrubio el dia i l'hora de l'exhumació en un acte d'homenatge "a qui tant va fer per Espanya i la seua grandesa". "Omplim el panteó de flors i pregàries", animen des de la fundació.

També et pot interessar

stats