L’exhumació de Franco: durarà entre una i tres hores i un escàner evitarà que es graven imatges

L’executiu espanyol ha facilitat els detalls de com es trauran les restes del dictador del Valle de los Caídos.

VÍDEO | L’exhumació de Franco: durarà entre una i tres hores i un escàner evitarà que es graven imatges

El govern espanyol instal·larà un escàner i un detector de metalls perquè ningú puga gravar imatges o so dels actes d'exhumació de Francisco Franco del Valle de los Caídos i la seua posterior inhumació en el cementeri de Mingorrubio. El taüt eixirà de la basílica al coll dels seus familiars, sense banderes ni honors militars i, posteriorment, es preveu que siga traslladat en un helicòpter Superpuma de les Forces Armades.

Aquest dilluns l’executiu espanyol ha facilitat els detalls de com es trauran les restes del dictador el pròxim dijous 24 d’octubre. L’exhumació tindrà una durada d’entre una i tres hores, per la complexitat d’alçar una llosa que cobreix el fèretre del dictador de 1.500 quilos de pes. 

Si les condicions meteorològiques ho permeten, el trasllat serà per carretera. Però en cas contrari, serà per helicòpter i fins i tot es comptarà amb un de reserva, que estarà al costat de l'esplanada del Valle de los Caídos. 

Mesures de seguretat

Com a mesura de seguretat addicional, s'alçarà una carpa sobre la tomba del dictador a la qual només podran accedir dos familiars, els operaris que participen en els treballs, un forense i les autoritats de l'Estat presents. La màxima autoritat governamental que hi estarà serà la ministra de Justícia, Dolores Delgado, que actuarà com a notària major del Regne i, per tant, estendrà acta. 

Les restes del dictador estan en una caixa de zinc segellada, introduïda al seu torn dins d'un taüt de fusta. En funció de com s'hagen conservat, els operaris els substituiran o no per uns altres taüts. El més probable és que almenys la caixa de zinc estiga en perfecte estat. 

Missa i símbols, només a Mingorrubio

Ja al cementeri de Mingorrubio, i dins del que el govern espanyol entén com una cerimònia íntima de soterrament, a petició de la família hi haurà una missa que oficiaran el prior Pedrera i un sacerdot, fill d'Antonio Tejero, guàrdia civil condemnat per l'intent de colp d'Estat del 23F.

A l'interior del panteó, la família sí que podrà cobrir el taüt amb les banderes o elements que vulga. Però, l'executiu ha subratllat que encara que l’espai és un panteó familiar, la titularitat de l'edifici és patrimoni de l'Estat.

Cost de l’exhumació

Tota l'operació d'exhumació, trasllat i inhumació té un cost que La Moncloa xifra en 63.061,40 euros. El més costós ha sigut adequar el panteó de Mingorrubio amb la instal·lació d'una porta blindada, unes noves reixes en finestres i la construcció d'una nova llosa, que ha suposat una despesa que supera els 39.000 euros. A aquesta quantitat cal sumar la factura de l'empresa funerària, que puja als 13.000 euros.

El govern espanyol calcula que el Valle de los Caídos es podrà reobrir al públic el dimarts de la setmana que ve, una vegada finalitzen els treballs per a recondicionar l'espai on es trobava la tomba de Franco.

L’arqueòleg i director d’ArqueoAntro, Miquel Mezquida, ha valorat els detalls de l’exhumació de Franco en una entrevista al 20H NTC i ha assegurat que aquesta obri la porta perquè es puguen començar a traure les restes de les víctimes que estan soterrades al Valle de los Caídos. 

També et pot interessar

stats