L'exgerent de CIEGSA confirma irregularitats en la gestió del personal

José Villar Rivera explica a les Corts que hi havia 11 treballadors cobrant de l'empresa sense tindre-hi cap funció i Català nega els sobrecostos.

L'exgerent José Villar Rivera, durant la compareixeça a les Corts.
L'exgerent José Villar Rivera, durant la compareixeça a les Corts.

El que va ser gerent de CIEGSA entre el setembre de 2016 i el novembre de 2017, José Villar Rivera, ha exposat en la comissió de les Corts que investiga les activitats de l'empresa pública les irregularitats que hi havia en la gestió del personal, i ha confirmat l'existència d'onze treballadors zombis, dels quals nou tenien contractes d'alta direcció. 

Es tracta, com ha explicat, de persones que cobraven de CIEGSA a pesar de no tindre assignada cap funció. L'empresa estava encarregada de la construcció d'escoles a la Comunitat Valenciana. "Hi havia fins a onze persones contractades que no feien cap tipus de treball en els despatxos de CIEGSA", ha manifestat. 

Villar, que actualment és subsecretari a la Conselleria d'Educació que dirigeix Vicent Marzà, ha assegurat que les pautes de contractació de part del personal es regien per l'afinitat política, la discrecionalitat i l'absència de publicitat.

Sobre Emilio del Toro, antic regidor del PP a València i un dels assenyalats com a presumpte treballador zombi, Villar ha dit que desconeix per què cobrava de l'empresa, ja que no hi ha cap registre documental que el vincule amb aquesta. Tampoc s'ha trobat, segons ha declarat, cap document sobre el despatx que va ocupar a la Conselleria d'Educació, com va defensar el que fou conseller, José Císcar, en aquesta mateixa comissió de les Corts l'11 d'abril. 

Durant la compareixença, Villar també s'ha referit a la desaparició de documentació sensible en l'empresa pública sobre l'adjudicació de les obres, com va denunciar en comissaria el que era conseller delegat de CIEGSA, Santiago Martí Alepuz. "El personal tècnic em va comunicar que ja en aquell moment van informar al conseller delegat que aquests fulls de valoració havien sigut extrets dels expedients i que no constaven en la documentació que es custodiava en CIEGSA", ha dit Villar sobre el lot 11 d'adjudicacions. 

Català nega els sobrecostos 

En aquesta nova jornada de la comissió d'investigació sobre CIEGSA ha declarat també María José Català, consellera d'Educació en l'últim govern del Partit Popular, entre els anys 2012 i 2015, la qual ha negat que hi haguera sobrecostos en l'empresa pública. 

En resposta al testimoni de Villar aquest matí, Català ha dit que no dóna crèdit a les acudacions i ha afirmat que l'exgerent es va dedicar durant la seua etapa de gestió a CIEGSA a fer de policia polític. 

La diputada del PP també ha acusat l'actual Consell de mentir sobre els 1.000 milions de sobrecostos de la societat. Tal com ha subratllat, l'autor de l'informe financer sobre l'entitat que va encomanar el PP en 2013, Ignacio Pérez, ja va assegurar davant la mateixa comissió d'investigació de les Corts que en la redacció d'aquell document no s'arreplegava "cap quantitat que fóra mil milions d'euros".

L'exconsellera ha insistit que CIEGSA tenia tots els controls comptables i financers als quals estava obligada per llei i ha insistit que durant la seua etapa tant al capdavant d'Educació com en la presidència de l'empresa pública es van fer correctament els pagaments pel mecanisme del pla de proveïdors.

També et pot interessar

stats