L'exedil del cas Gürtel: Per a poder cobrar, calia fer factures falses

José Luis Peñas declara a l´Audiència Nacional pel finançament il·legal del PP a la Comunitat Valenciana

L'ex regidor del PP de Majadahonda i denunciant del cas Gürtel José Luis Peñas

L´exregidor de Majadahonda José Luis Peñas, responsable dels enregistraments que van destapar el cas Gürtel, ha dit hui en el juí que les empreses de la xarxa 'havien de realitzar factures falses per a poder cobrar de la Comunitat Valenciana' i que l´orde partia de 'responsables polítics'.

'Et mataran amb això de València', va dir Peñas a Pablo Crespo, quan aquest li va explicar que havien de girar a empresaris factures falses procedents d´actes electorals per al PP valencià en les campanyes de 2007 i 2008.

Així ho ha manifestat Peñas durant la seua declaració testifical en el juí de la branca valenciana de Gürtel, que es celebra a l´Audiència Nacional, i on està previst que declaren també hui els expresidents de la Generalitat i de les Corts Valencianes, Francisco Camps i Juan Cotino, respectivament.

Segons la versió de Peñas -pendent de sentència pel juí de la primera època de Gürtel-, Crespo va tindre una conversa amb Cándido Herrero -exgerent d´Orange Market, filial valenciana de la xarxa- en què es va parlar de la forma en què havien de cobrar el deute contret amb el PP per actes electorals.

'Els feien facturar coses que ells no havien fet i havien d´usar les seues empreses tal com els deien els responsables polítics', ha afirmat Peñas.

El exregidor ha assenyalat que tenia 'coneixement directe o indirecte' que les empreses de Francisco Correa -presumpte dirigent de la Gürtel- havien de fer factures falses per a cobrar de la Comunitat Valenciana i que Isabel Jordán, gestora de les mercantils, també li va revelar que li 'feien' elaborar 'factures a la Comunitat Valenciana'.

Segons Peñas, Correa parlava 'en línies generals' d´allò 'que per a ells suposava haver de cobrar d´una forma que no es devia' i que implicava 'facturar actes d´un partit a una administració pública o a empresaris'.

Preguntat per la Fiscalia, ha apuntat a l´exvicepresident de Repsol YPF i presumpte blanquejador de la trama, Ramón Blanco Balín, com la persona encarregada de portar 'els temes econòmics de les empreses' i el qui 'va prendre el testimoni de Luis de Miguel', considerat l´arquitecte financer de l´evasió de capitals de la Gürtel.

Ha assenyalat que Blanco Balín, acusat en aquest procediment, tenia prou relació amb Correa, amb qui realitzava viatges a Miami (els Estats Units), i va arribar a fer negocis a Boadilla del Monte (Madrid).

Peñas ha comentat que va gravar converses entre els implicats en la trama des del 2005 fins al 2007, en què 'parlaven de generar factures sobre treballs que no havien realitzat'.

Encara que no forma part d´aquest procediment, ha assenyalat que els problemes de les empreses per a cobrar a València s´havien produït també a la Comunitat de Madrid i ha relatat que en un dels últims enregistraments del 2007, algú li va telefonar per a 'intentar cobrar a la Comunitat de Madrid dos milions d´euros que no volien pagar'.

També et pot interessar

stats