L’exdirector dels Mossos d’Esquadra nega haver donat o rebut instruccions per a facilitar el referèndum

Pere Soler, que s’enfronta a una pena de sedició, assegura que el govern català volia mantindre el cos policial al marge de la política.

Imatge del jui a l'exdirector dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler
Imatge del jui a l'exdirector dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler / AFP

L’exdirector dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler, ha negat que l’exconseller d’Interior, Joaquim Forn, li ordenara que interferira perquè la policia autonòmica defensara el referèndum de l’1-O. A més, ha assegurat que no va donar cap instrucció en aquest sentit a la cúpula del cos, en la quarta sessió del juí en l’Audiència Nacional. 

Soler, a qui destituïren quan el govern espanyol va aplicar l’article 155 de la Constitució, s’enfronta a una pena d’11 anys de presó per rebel·lió, el mateix delicte que s’imputa al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i a l’exsecretari d’Interior Cèsar Puig.

Així les coses, l’exdirector dels Mossos ha negat cap instrucció de l’exconseller d’Interior perquè el cos policial facilitara el referèndum, malgrat les manifestacions públiques de Joaquim Forn en què assegurava que l’1-O es podria votar amb “normalitat i seguretat”. Forn va ser condemnat en el juí pel ‘procés’ amb una pena de deu anys i mig de presó per sedició.

Soler ha detallat que, en una reunió prèvia a la consulta amb comandaments i representants sindicals de la policia autonòmica, Forn va assegurar que el seu objectiu era mantindre la policia “al marge de l’activitat política” del govern català. En aquest sentit, ha explicat que l’objectiu que “sempre es perseguia” per part de l’executiu de Carles Puigdemont era que el referèndum s’acordara.

Soler va accedir a la direcció dels Mossos d’Esquadra al juliol de 2017, en substitució d’Albert Batlle, que va abandonar el càrrec juntament amb l’exconseller d’Interior, Jordi Jané, dos mesos abans de la consulta independentista de 2017 per discrepàncies amb l’estratègia del govern de Puigdemont per a celebrar el referèndum il·legal.

També et pot interessar

stats