L'exconseller delegat d'Imelsa sobre l'adjudicació del 'call center': "Tot venia donat per les persones que feien els informes"

L'excalde de Sedaví, Rafael Pérez Martínez (PP), assegura no recordar res de les cinc reunions de la mesa de contractació que va presidir ni de l'adjudicació, que va signar

L'exconseller delegat d'Imelsa, Rafael Pérez Martínez
L'exconseller delegat d'Imelsa, Rafael Pérez Martínez / À Punt NTC

L'amnèsia ha fet estralls en la memòria de Rafael Pérez Martínez, exconseller delegat d'Imelsa en la legislatura de 2011 a 2015. "No recorde" ha sigut la frase més repetida per l'excalde de Sedaví (PP) a les preguntes de Fiscalia i defenses sobre la seua etapa, durant el juí per la suposada adjudicació a dit del centre d'atenció telefònica de l'empresa pública al sogre del llavors gerent de l'empresa pública, Marcos Benavent, presumptes irregularitats sobre les quals ha aportat més ombra que llum. En la seua declaració com a testimoni d'aquesta peça separada del cas Taula, Pérez Martínez s'ha presentat com un càrrec "més institucional que executiu" sense a penes funcions (que ha atribuït a Benavent ); sense preparació (ha dit que té només el batxillerat superior) i que va accedir al càrrec només per la condició d'alcalde, per designació de l'expresident de la Diputació de València, Alfons Rus.

Sobre el procés d'adjudicació del call center, ha assegurat no recordar pràcticament res, tot i haver presidit les cinc reunions de la mesa de contractació i haver rubricat amb la seua firma diferents fases del procés. Segons ha explicat, ni va participar en la constitució de la mesa que "ja estava constituïda quan vaig arribar" ni va tindre veu en la puntuació de les diferents opcions. "Tot venia donat per les persones que s'encarregaven dels informes preceptius", ha manifestat. Així fins a l'adjudicació del servei, un informe que segons ha dit "em ve donat i el signe".

La desmemòria de Pérez Martínez ha descol·locat a defenses i Fiscalia, que han mostrat el testimoni diferents actes i documents que acreditaven la participació en moments que ell deia no recordar. "Si ho he signat és que hi vaig estar, però no ho recorde", ha dit una vegada i una altra l'excalde de Sedaví.

Per la part que sí que recorda, ha manifestat que no va percebre cap irregularitat, ni intenció d'aparaular el contracte i que més enllà d'un problema inicial amb la documentació de la contracta el servei funcionava correctament. També ha matisat unes declaracions que obren en la causa, quan va preguntar Rus si estava tranquil. Ha dit que li ho fa comentar perquè "no entenia" el "batiburrillo" de notícies sobre possibles irregularitats que van publicar-se amb l'eixida de Marcos Benavent, ja que pensava a Imelsa que les coses "estaven fent-se bé".

Enrique Grau notava Deusa "incòmode" amb les rectificacions

L'excap de l'àrea jurídica d'Imelsa, Enrique Grau, citat com a testimoni, ha desdibuixat en la seua declaració la seua participació en el procés d'adjudicació, tot i haver redactat el plec administratiu i haver comparegut com a secretari en totes les reunions de la mesa de contractació. Era el responsable d'alçar les actes, però també li ha fallat la memòria, fins al punt de no poder concretar al 100% qui l'havia designat en l'encàrrec. Només ha certificat que tot el que hi veia li semblava dins la normalitat.

La seua declaració només ha projectat dubtes sobre el paper de Salvador Deusa, l'excap de la Diputació que va redactar el plec tècnic i que va exercir el control del contracte, a qui la Fiscalia el situa com a home clau en el presumpte aparaulament del contracte. Grau va tindre diversos xocs amb Deusa, confirmats en l'intercanvi de correus, des del moment en què va qüestionar en una reunió, prèvia a la reunió de la mesa, l'organització dels indicadors proposats per aquell per a valorar les ofertes. "Li notava incòmode perquè li exigia que l'informe estiguera motivat", ha manifestat.

De la correspondència creuada entre tots dos destaquen dos moments, en què Deusa l'insta a no qüestionar els criteris tècnics, li parla del fet que les "regles del joc" estaven "marcades" i l'informa del fet d'estar rebent pressions. Aquest dijous Grau ha llevat ferro a la literalitat d'eixes paraules, perquè creu que Deusa interpretava que ell estava envaint el seu treball. De les pressions, diu, mai van parlar. Entre altres coses, perquè l'excap de la Diputació, com ha reconegut, va retirar-li la paraula.

Un membre de la mesa de contractació: "No enteníem què fèiem allí"

Amb anterioritat ha declarat un funcionari del departament de Gestió Tributària que va participar en la mesa de contractació per ordre del processat, Ricardo de Ángel, el seu superior en la Diputació. Teòricament, havia d'assessorar la mesa, però els seus coneixements mai van ser requerits. "No enteníem que fèiem allí, si participàvem ni interveníem en res", ha explicat.

No va llegir els plecs, no va comprovar les ofertes, no tenia coneixements per a valorar-les i no va complir la tasca d'assessorament perquè l'havien assignat, però allí estava. "Sempre penses que en la pròxima reunió tindràs alguna cosa a dir, per això anàvem", ha manifestat.

El funcionari ha deixat veure que va eixir escaldat de l'experiència, i per això no ha tornat a participar en cap mesa de contractació des d'aleshores, "vist l'èxit". "Pensava ampliar coneixements en Funció Pública, però no vaig aprendre res" (...) No m'ha semblat just estar involucrat en el cas pel simple fet de voler col·laborar en la Funció Pública. Tot aquest procés ha minat molt la meua vocació com a funcionari", ha declarat el testimoni.

A continuació ha comparegut Antonio Mas Atienza, exresponsable d'Informació Territorial d'Imelsa, que va assumir el seguiment de la facturació del centre d'atenció telefònica a instàncies del director financer d'Imelsa, Ricardo Castellote, aprofitant que gestionava el local d'Imelsa on es va ubicar el call center. Mas Atienza ha explicat l'operativa, que condicionava la tramitació de les factures a dos informes: un de bona execució dels serveis, emés pel cap de gestió tributària, Ricardo de Ángel, i l'altre de la producció feta, que entregava una responsable del servei telefònic. El testimoni ha declarat que "si Ricardo de Ángel no haguera donat la conformitat, no hauria tramitat les factures".

També et pot interessar

stats