L'excap d'espionatge de Veneçuela declara en l'Audiència Nacional després de dos anys fugit

El Pollo Carvajal està pendent d'extradició als Estats Units, que l'acusa d'armar les FARC i intentar sabotejar el país amb enviaments de cocaïna

L'excap de l'espionantge de Veneçuela, Hugo Armando Carvajal, en una imatge d'arxiu
L'excap de l'espionantge de Veneçuela, Hugo Armando Carvajal, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'excap d'espionatge de Veneçuela durant les presidències d'Hugo Chávez i Nicolás Maduro, el general Hugo Armando Carvajal, conegut com el Pollo, compareix a petició pròpia en l'Audiència Nacional en el marc d'un procediment sobre terrorisme internacional. Ho fa com a testimoni, però amb la prevenció de poder ser imputat.

Carvajal és un dels fugitius més buscats pels Estats Units, que ofereixen una recompensa de deu milions per la seua detenció. Entre altres delictes, Washington l'acusa d'haver armat les FARC colombianes i d'haver intentat sabotejar els EUA, sota les ordes de Chávez per a facilitar l'entrada de grans dosis de cocaïna.

El general va marxar de Veneçuela després d'haver declarat l'adhesió a l'opositor Juan Guaidó i després d’haver acusat el règim de Maduro de presumptes relacions amb el grup terrorista libanés Hezbol·là.

L'abril del 2019 va ser detingut i empresonat a Madrid, després que Washington emetera una orde d'extradició. Tanmateix, va aprofitar que l'orde es va revocar provisionalment i ha estat dos anys en parador desconegut.

L'Audiència manté en suspens l'extradició a l'espera que es resolga un procediment de petició d'asil que va formular, al·legant ser víctima d'una persecució política. El Ministeri de l'Interior va desestimar la petició, però no li la va poder notificar perquè la comunicació es va fer al centre penitenciari quan Carvajal ja havia fugit.

Es creu que, a més de les FARC, el Pollo donava informació sobre la banda terrorista ETA en el marc de les diligències prèvies que va obrir el seu jutjat quan va ser detingut per primera vegada a Espanya.

També et pot interessar

stats