L’exalcalde de Villena, investigat per impedir la celebració d’actes taurins

Francisco Javier Esquembre ha de declarar en el jutjat per un presumpte delicte de prevaricació.

L’exalcalde de Villena, investigat per impedir la celebració d’actes taurins
L’exalcalde de Villena, investigat per impedir la celebració d’actes taurins

L’exalcalde de Villena, Francisco Javier Esquembre, ha sigut citat a declarar el pròxim dia 10 de setembre com a investigat per un presumpte delicte de prevaricació. La compareixença en el jutjat l’ha motivada la querella presentada per la Fundació Toros de Lídia (FTL) per haver impedit la celebració de festejos taurins.

Malgrat les resolucions favorables obtingudes en els tribunals per l’FTL en els anys 2016, 2017 i 2018, Esquembre va continuar denegant les peticions realitzades per la fundació amb la Penya Cultural Taurina ‘Villenense’, motiu pel qual l’entitat va presentar el 2018 una querella per prevaricació.

La Fundació Toros de Lídia ha recordat en un comunicat que el recorregut judicial sobre aquest assumpte es va iniciar el 2016 “per la negativa de l’Ajuntament de Villena a realitzar una correguda de bous per considerar que els espectacles taurins tenen connotacions negatives i no convé associar-los al municipi”. També el president de la Fundació Toros de Lídia, Victorino Martín, ha manifestat que l’FTL no es detindrà mai i que arribaran sempre fins al final.

El TSJCV no els impedeix

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va dictaminar que l’Ajuntament mancava de competència tant per a autoritzar o denegar la celebració d’espectacles taurins com per a qüestionar els trets jurídics que defineixen la tauromàquia com a bé d’interés cultural. Per això va condemnar al consistori a abonar les costes del procediment.

Un any més tard i per la mateixa situació, una nova resolució judicial va insistir que “com que la tauromàquia és un patrimoni cultural digne de protecció en tot el territori nacional, el municipi de Villena no constitueix una excepció a aquesta màxima establida legalment”.

L’any 2018, l’FTL també va sol·licitar la celebració de festejos taurins, però aquesta vegada no se’ls va negar, sinó que van prendre la mesura de fer un silenci administratiu com a mesura, fet que també impedia que es pogueren realitzar aquestes activitats.

També et pot interessar

stats