L'ex-xòfer d'Eduardo Zaplana declara que li va portar una desena de sobres

Una altra dels testimonis, treballadora del port esportiu d'Altea, ha vinculat l'expresident de la Generalitat amb una embarcació amb el nom de Loix

Imatges del juí pel cas Erial, este dimarts / À Punt NTC

L'ex-xòfer d'Eduardo Zaplana ha assegurat este dimarts en la seua declaració com a testimoni en el cas Erial que va portar a l'exministre i expresident de la Generalitat una desena de sobres fins que el detingueren, el 2018, i que els lliurava normalment la seua secretària, Mitsuoko Henríquez. Este testimoni, que exerceix com a taxista, ha explicat que va entrar en contacte amb Zaplana a través d'un familiar seu que feia d'escorta per a l'exministre. Després d'una prova va ser contractat com a conductor de cap de setmana, guardava l'Audi Q7 de Zaplana en un garatge llogat per ell i cobrava en metàl·lic a través de la secretària Mitsuoko.

Ha explicat que les ordes de treball arribaven a través de la secretària de Zaplana, mai en persona, i que solia portar-lo a Cartagena, Alacant o Barcelona quan ho requeria. El testimoni ha explicat que no sap el que contenien els sobres, ni ho va preguntar tampoc. Inicialment, ha declarat que havia portat diversos sobres, però després, a preguntes de l'advocat de Zaplana, ha dit que únicament recordava haver portat dos sobres i que probablement contenien bitllets de tren. No ha sigut fins que el president del tribunal l'ha advertit de la possibilitat d'incórrer en un delicte de fals testimoniatge quan ha admés que va transportar una desena de sobres i que no sap el seu contingut.

Un altre dels testimonis citats per la Fiscalia hui dimarts ha sigut el conserge de cap de setmana de l'edifici del carrer de Núñez de Balboa, on residia Zaplana a Madrid. Ha assegurat que no va veure mai entrar o eixir ningú del 2 B, que segons la Fiscalia era propietat de l'exministre, i que únicament va tindre constància que podria haver viscut allí per unes notes que li va lliurar l'anterior porter en les quals posava el nom d'Eduardo Zaplana al costat del de l'empresa Costera del Glorio, propietat del seu amic Joaquín Barceló. Este testimoni ha confirmat que en l'immoble no hi ha cap ascensor que connecte el portal amb el garatge, sinó que cal pujar en un muntacàrregues que arriba a la primera planta.

Una altra de les testimonis, treballadora del port esportiu d'Altea, ha vinculat Eduardo Zaplana amb una embarcació amb el nom de Loix, sobre la qual li hauria enviat alguna documentació. En la mateixa línia, el capità d'esta embarcació ha dit que va ser directament l'exministre el que la va contractar per a patronejar-la.

També han comparegut com a testimonis tres extreballadores dels departaments de Publicitat i Comunicació de Sedesa, que han coincidit a assenyalar que no coneixen ni han tingut contacte amb la signatura Dobles Figuras ni amb el seu administrador, Juan Francisco García –excap de gabinet de Zaplana–. Segons consta en el sumari, va facturar a l'empresa familiar dels Cotino per serveis suposadament inexistents.

D'altra banda, l'últim testimoni que ha declarat este dimarts ha sigut l'exdiputat, exmembre del gabinet de Presidència d'Eduardo Zaplana i actual comissionat per a la lluita contra la violència sobre la dona, Felipe del Baño. A preguntes del fiscal, ha admés que va ser convidat a navegar per Zaplana en les costes de França, Itàlia i Croàcia, juntament amb altres "amics i coneguts de la política", si bé no ha recordat les dates exactes ni el nom de l'embarcació.

Este dilluns estava citat també el primer advocat de l'exgerent d'Imelsa, Marcos Benavent, en el despatx del qual la Guàrdia Civil va trobar la documentació que va originar la causa contra Zaplana. Una cita mèdica li ha impedit acudir a la vista i previsiblement ho farà demà dimecres.

També et pot interessar

stats