L’Eurocambra debat l’eliminació de les lleis de memòria històrica en autonomies governades pel PP i Vox

La llei de Concòrdia, que abasta des del 1931 fins a l'actualitat, ha generat crispació amb l'oposició a les Corts i protestes en sectors de la societat civil

El Parlament Europeu a Estrasburg (França) en una imatge d'arxiu
El Parlament Europeu a Estrasburg (França) en una imatge d'arxiu / Yves Herman (Reuters)

El ple del Parlament Europeu celebra este dimecres un debat impulsat pel PSOE sobre els retrocessos en memòria històrica a Europa, incloent-hi la recent derogació de la llei de memòria democràtica a Aragó i les anomenades lleis de concòrdia en la Comunitat Valenciana i Castella i Lleó, totes elaborades per governs formats pel Partit Popular i Vox.

"Ho hem aconseguit. El Parlament Europeu debatrà este dimecres a Estrasburg sobre els riscos del negacionisme de les dictadures i que Europa torne al totalitarisme. Defensarem la memòria de totes aquelles persones que van perdre la seua vida per la democràcia enfront del discurs de l'odi i el feixisme. Mai de la vida l'oblit", ha celebrat en xarxes socials la líder del grup socialdemòcrata, Iratxe García.

El debat, que té lloc esta vesprada, ha sigut batejat com a Intents recents de negar dictadures i el risc que Europa torne al totalitarisme i ha entrat en l'agenda del ple d'Estrasburg (França) per 213 vots a favor, 109 en contra i tres abstencions.

Abans de la votació, l'eurodiputat encarregat de defensar l’esmena va ser el socialista espanyol César Luena, que va acudir a l'hemicicle amb el llibre Europa: Una història personal, de Timothy Garton Ash, i va llegir un fragment sobre com Europa havia deixat arrere la “pràctica de l'oblit deliberat” en els anys setanta per a passar a “una norma nova que era no oblidar mai”. “Calia documentar i analitzar el passat problemàtic, abordar-lo des d'un punt de vista psicològic, moral i polític, en un procés de reconeixement públic i privat. Cal defensar el motor del record enfront de l'abisme de l'oblit, que és on ens porten les dretes”, va dir.

Luena va posar com a exemples el silenci de la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, davant d'una concentració feixista a Itàlia i les eliminacions de les lleis de memòria democràtica en comunitats autònomes espanyoles governades per, va dir "els neofranquistes de Vox i la dreta del Partit Popular"

La coneguda com a Llei de Concòrdia a la Comunitat Valenciana forma part del paquet de cinc proposicions de llei que van presentar PP i Vox a les Corts la setmana passada. Formada per cinc articles, deroga la llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana del 2017 (de 65 articles) i dissol tots els organismes públics derivats d'ella, com l'Institut Valencià de la Memòria Democràtica. Abasta des del 1931 fins a l'actualitat: la Segona República, la Guerra Civil, la dictadura i el terrorisme etarra i jihadista.

També et pot interessar

stats