L'etarra Josu Ternera ix en llibertat sota control judicial

Els advocats de l'etarra havien demanat l'alliberament per l'estat de salut de Ternera davant una pròxima operació de pròstata.

L’històric dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, en una imatge d'arxiu
L’històric dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, en una imatge d'arxiu

El Tribunal d’Apel·lació de París ha decidit posar en llibertat provisional l’històric dirigent etarra José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera.

Accepta així la petició dels advocats de l'etarra els quals havien al·legat que el seu estat de salut era incompatible amb l'ingrés a la presó perquè ha de ser operat de la pròstata. Urrutikoetxea va ser detingut el passat 16 de maig a la localitat de Sallanches dels Alps francesos,  a l'aparcament de l'hospital on tenia cita per a la intervenció quirúrgica.

D'ara endavant Tenera quedarà sota control judicial. Ha d’entregar el passaport, no podrà eixir de França i haurà de firmar una vegada cada setmana en una comissaria del centre de París. 

En la compareixença davant del Tribunal d'Apel·lació, els advocats de Ternera també han demanat la repetició del juí en el qual la justícia francesa va condemnar l'etarra, de 68 anys, en rebel·lia a set anys de presó el 2010 per pertinença a ETA. Els lletrats volen que el procés es trasllade al Tribunal Correccional de París, on Ternera està convocat per una altra condemna en rebel·lia dictada el 2017, quan va ser sentenciat a una pena de huit anys de presó més per la seua responsabilitat en l'aparell polític de la banda terrorista. 

A més d'aquestes dues condemnes pendents, l'Audiència Nacional de Madrid ha sol·licitat l'extradició a França per a jutjar el dirigent etarra per l'atemptat de 1987 contra la caserna de Saragossa, en el qual van morir onze persones, entre elles sis menors.

També et pot interessar

stats