L'entramat de Zaplana blanquejà vora set milions d'euros amb la compra d'immobles, iots i cotxes de gamma alta

L'expresident de la Generalitat nega els fets i assegura que només era un intermediari.

Edifici que alberga els dos àtics de luxe que va adquirir Zaplana a Altea
Edifici que alberga els dos àtics de luxe que va adquirir Zaplana a Altea

El sumari del cas Erial, en què està imputat l'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, desvetla que aquesta trama corrupta va blanquejar quasi set milions d'euros mitjançant la compra d'immobles, iots i cotxes de gamma alta. Segons les investigacions de la Guàrdia Civil, aquest era el “modus operandi” per a repatriar els diners obtinguts de manera il·lícita.  

D'acord amb el sumari, els imputats en aquest entramat haurien comprat dos iots i fins a 30 vivendes repartides per tot Espanya, especialment a poblacions de la costa d'Alacant. Per exemple, dos àtics de luxe que han sigut confiscats per la jutgessa, i que suposadament eren propietat de Zaplana, tot i que el seu nom estaria ocult darrere de societats interposades i de testaferros. Estaven en un edifici que hi ha al costat del port esportiu de Campomanes, a Altea, el mateix lloc que l'expresident de la Generalitat va intentar també adquirir entre 2016 i 2017, quan ja estava sota investigació. L'operació, valorada inicialment en 1,8 milions d'euros, va fracassar finalment perquè el venedor, el Banc Sabadell, va doblar el preu en l'últim moment.

Zaplana, en llibertat provisional des del passat 7 de febrer, nega aquestes operacions i argumenta que només era un intermediari. Està investigat, entre altres delictes, per suborn i blanqueig de capitals. La quantitat obtinguda frega els 11 milions d'euros, segons la instructora del cas, procedents de comissions il·legals derivades de la concessió de llicències del Pla Eòlic i de les ITV, quan era president de la Generalitat.

També et pot interessar