L'Audiència Nacional reobri la investigació per l'espionatge del mòbil de Pedro Sánchez amb el programari Pegasus

La col·laboració francesa, que ha aportat informació judicial sobre una causa similar, permetrà avançar en la investigació sobre l'autoria, que ha complicat la falta de col·laboració d'Israel, seu social de l'empresa responsable del sistema informàtic

Un diputat consulta el mòbil al Congrés durant la pandèmia, en una imatge d'arxiu
Un diputat consulta el mòbil al Congrés durant la pandèmia, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional José Luis Calama ha reobert la investigació sobre el suposat espionatge dels mòbils del president del govern espanyol Pedro Sánchez i de diversos ministres amb el programa Pegasus, després de rebre noves dades de França sobre una causa relacionada amb el mateix sistema informàtic. 

El magistrat va investigar durant quasi un any la infecció en cinc ocasions del mòbil de Pedro Sánchez, i també dels ministres de Defensa, Margarita Robles; Interior, Fernando Grande-Marlaska; i Agricultura, Luis Planas, entre el 2020 i el 2021, però va acabar arxivant el cas davant de "l'absoluta" falta de cooperació d'Israel, on té el domicili social el grup NSO, responsable del desenvolupament i la comercialització del programa.

El jutge ha decidit reobrir el cas després de rebre una orde europea de recerca (OEI) per part de França, en la qual incorpora una investigació del 2021 per múltiples infeccions amb Pegasus de telèfons de diputats, ministres i membres del govern francés, així com periodistes, advocats, personalitats públiques i associacions governamentals i no governamentals.

José Luis Calama creu que, si les troballes de França es comparen amb els resultats de les anàlisis del Centre Criptològic Nacional (CNN) sobre els dispositius infectats del president i els ministres del govern espanyol, els dos països podran avançar en les recerques per a determinar-ne l'autoria.

La investigació francesa va determinar que cada servei que activava el programari espia Pegasus creava una infraestructura que podia usar-se per a atrapar diversos números. Per això, segons raona el jutge en el seu acte, "és possible establir comparacions entre les pistes trobades en els diferents telèfons infestats per a identificar una única font d'infestació". En paral·lel a la reobertura de la causa, el magistrat ha encarregat a la CNN un informe que compare els elements tècnics identificats en les recerques francesa i espanyola.

El jutge creu que es podrà dur a terme un intercanvi més ampli de dades amb França per a conéixer el contingut de la informació que la societat NSO Group va facilitar al país veí sobre el control intern de Pegasus i les recerques desenvolupades per l'Agència Nacional Francesa de Seguretat dels Sistemes d'Informació.

Falta de col·laboració d'Israel

Abans de tancar el cas, el jutge va remetre fins a quatre vegades sense èxit una comissió rogatòria a Israel demanant informació de NSO Group. En la documentació aportada per França, les autoritats expliquen que van sol·licitar auxili judicial als Estats Units i Israel, atés que l'empresa va negar ser responsable de la infecció dels telèfons i va afirmar que qualsevol informació addicional havia de sol·licitar-se mitjançant les eines de cooperació judicial.

La recerca ara reoberta en l'Audiència Nacional discorre en paral·lel a una altra causa que instrueix un jutjat de Barcelona sobre la infecció al mòbil del president de la Generalitat de Catalunya mitjançant este mateix programa, en la qual està imputada l'exdirectora general del CNI Paz Esteban.

També et pot interessar

stats