L'Audiència Nacional ordena repatriar més de 50 milions de la Gürtel a Suïssa

Els diners dels condemnats, com Bárcenas o Correa, estaven bloquejats fins ara en comptes de diversos bancs del país.

Luis Bárcenas en el juí de la caixa B del Partit Popular
Luis Bárcenas en el juí de la caixa B del Partit Popular / EuropaPress

L'Audiència Nacional ha ordenat repatriar a Espanya més de 50 milions d'euros que diferents condemnats pel cas Gürtel, com l’extresorer del PP Luis Bárcenas o el líder de la xarxa, Francisco Correa, tenien a Suïssa, en execució de la sentència que va establir com a ferma el Tribunal Suprem.

En un decret d'execució, avançat pel diari El Mundo, el tribunal acorda posar en marxa el sistema per a repatriar 50.342.107 euros que fins ara estaven bloquejats en comptes de diversos bancs suïssos.

La sala acorda l'execució de la responsabilitat civil i altres responsabilitats pecuniàries establides en la sentència de la primera època del cas Gürtel (1995-2005) i deriva les actuacions al magistrat ponent perquè resolga l’enviament a les autoritats suïsses de la sol·licitud d'auxili judicial internacional.

L'objectiu és posar a la disposició del tribunal el saldo bloquejat dels comptes de Credit Suisse, Lombard Odier, LGT Bank, Banque SYZ i Mirabaud en què apareixen com a administradors Arturo Fasana, el considerat gestor dels diners de Francisco Correa a Suïssa; Luis Bárcenas o Iván Yáñez, apoderat per a gestionar els seus diners al país, o el considerat número dos de la trama, Pablo Crespo.

Segons la interlocutòria, al voltant de 22,4 milions figuren en comptes de les quals és administrador o titular Bárcenas, mentre que Yáñez apareix en aquesta condició en altres comptes que tenen bloquejats 1,6 milions d'euros.

Al voltant de 24 milions d'euros es troben en un altre compte del banc Credit Suisse en què apareix com a administrador Arturo Fasana i que correspondrien a Correa. En el cas de Pablo Crespo, figura com a titular de dos comptes que acumulen quasi 2,25 milions d'euros.

El mes d'octubre passat, el Tribunal Suprem va convertir en ferma la sentència pel cas Gürtel i va confirmar, amb xicotetes variacions, les penes dels 29 acusats.

Dels condemnats afectats per la decisió de l'Audiència sobre els fons a Suïssa, la màxima condemna va recaure en Francisco Correa (51 anys), mentre que el Suprem va rebaixar de 33 als 29 la de Luis Bárcenas (que en complirà un màxim de 12). A Pablo Crespo li va imposar 36 anys i 8 mesos, i a Iván Yáñez li la va reduir de 3 anys a 1 any i 10 mesos.

En la sentència, l'Audiència Nacional va donar per acreditat un sistema de corrupció creat per les empreses del Grupo Correa i "persones del Partit Popular" que va fer que aquestes gaudiren d'un "arbitrari tracte de favor" en les contractacions.

Així, segons el tribunal, la trama va cometre suborns, va emetre factures falses i va crear un entramat per a aconseguir contractes públics i ocultar l'origen il·lícit i la destinació dels fons, un sistema liderat per Correa i on Bárcenas va tindre un paper primordial.

També et pot interessar

stats