L'Audiència Nacional ordena reobrir la investigació d'Orange Market després de revelacions que apunten a Camps

El tribunal investiga si era l'expresident de la Generalitat qui ordenava les adjudicacions a l'empresa de la trama Gürtel.

L'expresident Francisco Camps, en una imatge d'arxiu
L'expresident Francisco Camps, en una imatge d'arxiu / Europa Press

L'Audiència Nacional ha ordenat la reobertura de la investigació sobre les adjudicacions de la Generalitat a Orange Market, una de les empreses implicades en la trama Gürtel. El tribunal vol saber qui ordenava aquestes adjudicacions entre 2004 i 2009, després de les revelacions de Francisco Correa, Ricardo Costa i Álvaro Pérez, El Bigotes, durant el juí pel finançament irregular del PPCV, que apuntaven directament a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps. 

El tribunal atén amb aquesta decisió la petició de la Fiscalia Anticorrupció, que el passat mes de juliol va demanar que es tornara a obrir la investigació sobre Orange Market, corresponent amb la peça 5 del cas Gürtel. Ara, el jutge José de la Mata podrà investigar les possibles indicacions que podria haver rebut l'exdirectora general de Promoció Institucional de la Generalitat, Dora Ibars, per a tancar l'adjudicació de diversos contractes amb l'empresa del Grup Correa. 

El ministeri públic en va sol·licitar la reobertura després que l'exsecretari general del PPCV, Ricardo Costa, assegurara en els tribunals que va ser Camps qui decidí contractar Orange Market per a organitzar els actes de campanya de les eleccions autonòmiques i municipals de 2007, i les generals de 2008. També va assenyalar l'expresident autonòmic quan l'acusà d'haver encarregat focs artificials i una banda de música per a actes de campanya, en els quals va participar Rajoy, per valor de 120.000 euros. Segons Costa, l'import va ser pagat per empresaris. 

Per això, l'Audiència Nacional tractarà d'esbrinar si realment va ser Dora Ibars qui va adoptar les decisions finals sobre les contractacions directes d'Orange Market o si, per contra, "aquesta decisió va ser adoptada per altres autoritats jeràrquicament superiors a l'acusada, a les quals es van referir els altres acusats [Costa, Correa i el Bigotes] durant el juí". 

Ibars, que va comparéixer com a testimoni en eixe juí sobre el presumpte finançament irregular del PPCV, va assegurar que no es va reunir "amb cap persona d'Orange Market per a tractar assumptes relacionats amb campanyes electorals, ni amb ningú del PP ni del govern valencià per a parlar de pressupostos". 

Amb la reobertura de la peça 5 del cas Gürtel, s'investigarà la contractació a l'empresa de Correa per a elaborar la Guia de la Comunicació de la Generalitat. Per a evitar el control administratiu durant el procediment, les dues parts van acordar emetre diverses factures fins a arribar al preu cobrat per Orange Market, 88.975,59 euros. D'aquesta xifra, es pagaren finalment 58.580,96 euros. 

Un altre dels fets sota escrutini judicial és la participació d'Orange Market com a adjudicatària, de forma directa, del muntatge de l’estand per a grans esdeveniments de la Comunitat Valenciana a Fitur l'any 2009. També hi participaren altres institucions i organismes oficials, als quals s'obligava a contractar amb l'empresa de Correa usant el mateix sistema de fraccionament del preu en diverses factures. 

També et pot interessar

stats