L'Audiència Nacional emplaça el govern espanyol a informar sobre l'ús privat del Falcon

Fa referència a la petició d'un particular que va conéixer la dada dels viatges del president de l'executiu central.

Sánchez (dreta), a bord del Falcon en una imatge d'arxiu
Sánchez (dreta), a bord del Falcon en una imatge d'arxiu / Moncloa

L'Audiència Nacional ha desestimat el recurs presentat pel govern espanyol que pretenia no haver de donar compte de l’ús dels avions oficials, com és el cas del Falcon, que va utilitzar el president Pedro Sánchez entre l'1 de gener i el 20 de maig de 2019, en desplaçaments que podrien ser aliens a la seua condició de president.

En concret, es tracta d'una petició d'informació d'un particular que va sol·licitar saber la dada, en referència als viatges que haguera fet i que anara a fer en territori nacional. Després que no li ho facilitaren, el Consell de Transparència i Bon Govern li va acabar donant la raó l’octubre del mateix any.

Així, la resolució acceptava la reclamació del particular i, per tant, donava llum verda al fet que l'executiu havia de donar compte dels desplaçaments i enviar “còpia dels informes justificatius de les necessitats d'utilitzar aquest mitjà de transport”.

No obstant això, l'Advocacia de l'Estat, en representació de l'administració general de l'Estat, va argumentar que el registre de vols “no existeix” a causa que “la Subsecretaria General de la Presidència del Govern no disposa d'un arxiu, base de dades o sistema d'informació sobre els mitjans de transport utilitzats en cadascun dels desplaçaments efectuats”.

A més, afegien que “entre les competències atribuïdes a la Presidència del govern, a la qual se circumscriu l'activitat de l'òrgan, no hi ha ni la gestió sobre el parc automobilístic de l'Estat, ni la gestió del Grup 45 de l'Exèrcit de l'Aire al qual pertanyen les aeronaus destinades al transport d'altes personalitats de l'Estat, entre elles el president del govern”.

També et pot interessar

stats