L'Audiència Nacional dóna per provat el finançament il·legal del PP valencià

Condemna Ricardo Costa a 4 anys de presó i absol l'exvicepresident de la Generalitat Vicente Rambla.

Ricardo Costa en una imatge d'arxiu
Ricardo Costa en una imatge d'arxiu / Biel Aliño (EFE)

L'Audiència Nacional ha condemnat a 4 anys de presó Ricardo Costa, exsecretari general del PPCV, mentre que ha absolt l'exvicepresident de la Generalitat, Vicente Rambla, pel finançament irregular del partit, quan estava liderat per Francisco Camps. En total, el tribunal estableix penes de fins a 6 anys i 9 mesos per a 18 dels 20 acusats de finançar de forma il·legal tres campanyes electorals del PPCV, entre 2007 i 2008.

A Costa, el jutge de l'Audiència Nacional li ha aplicat l'atenuant de col·laboració activa o confessió. Pel que fa a la resta de la cúpula del PPCV en el moment dels fets jutjats, el tribunal ha dictat 3 anys i 4 mesos de presó per a l'exgerent Cristina Ibáñez, 3 anys i 8 mesos per a l'exvicesecretari David Serra i 4 mesos per a l'extresorera Yolanda García. 

El magistrat José María Vázquez Honrubia també condemna els líders de la trama Gürtel per la participació en el finançament irregular del PP valencià. En concret, ha dictat 5 anys i 3 mesos de presó per al cap de la trama, Francisco Correa; 5 anys per a l'exsecretari d'organització del PP gallec, Pablo Crespo, i 6 anys i 9 mesos per al responsable de la xarxa a València, Álvaro Pérez, el Bigotes. Al gerent d'Orange Market l'acusa de girar factures falses perquè altres empresaris sufragaren de forma il·lícita part dels actes electorals del PPCV. 

A tots tres els aplica l'atenuant de confessió o col·laboració activa i a Correa, a més, el de reparació del dany per haver permés la repatriació de més de dos milions d'euros que tenia en un compte a Suïssa. 

La sentència per la branca valenciana del cas Gürtel imposa penes de presó que arriben fins a 1 any i 9 mesos de presó per als 9 empresaris que van reconéixer els fets, entre els quals destaquen el constructor Enrique Ortiz, també implicat en el cas Brugal, i Vicente Cotino, nebot de l'expresident de les Corts i exconseller Juan Cotino. 

Es tracta de la segona condemna que recau sobre el PP pel seu finançament. Les penes d'aquesta sentència s'acumulen a les que ja es van imposar per les irregularitats de l'estand de la Comunitat Valenciana a Fitur i per la primera època de la trama Gürtel (1999-2005), que va significar una condemna de quasi 52 anys de presó per a Correa i 37,5 per a Crespo. El Bigotes va resultar, en canvi, absolt. 

El magistrat considera en la sentència que ha quedat provat que el PPCV va pagar amb diners en negre part dels actes electorals de les campanyes autonòmiques i municipals de 2007 i de les generals de 2008, a més d'altres esdeveniments. Orange Market els va organitzar tots.

Resum de condemnes per la branca valenciana del cas Gürtel.

Sense pronunciament sobre Camps

En la sentència no s'ha emés cap pronunciament sobre les possibles responsabilitats de Francisco Camps en el finançament irregular del PPCV, encara que també dóna total credibilitat a la confessió que va fer en el judici l'exsecretari general del partit Ricardo Costa, en la qual va assegurar que les decisions importants i bàsiques les va prendre l'expresident.

Segons els jutges, la sentència no pot ometre que diversos dels acusats van apuntar l'existència d'altres responsabilitats, en concret Francisco Camps i l'exvicepresident de la Generalitat Víctor Campos, encara que destaca que és jurídicament impossible emetre cap pronunciament sobre aquest tema, ja que els dos hi van comparéixer com a testimonis i no com imputats.

"És obvi, conforme al principi acusatori formal, que no pot fer-se ni un mer judici de valor sobre la seua conducta", ha explicat el magistrat José María Vázquez Honrubia. Així mateix, ha afegit que els fets jutjats es remunten a 2007 i 2008, per la qual cosa els seus possibles actes haurien prescrit ja després que hagen transcorregut més de cinc anys sense que s'haja formulat des d'aquella data cap acusació.

També et pot interessar

stats