L'Audiencia Nacional demana a moncloa.com tota la documentació de l'espionatge de Villarejo per al BBVA

El magistrat obri una peça separada batejada com operació Trampa, la que fa 9 en la investigació sobre la corrupció policial de Villarejo.

L\'Audiencia Nacional demana a moncloa.com tota la documentació de l\'espionatge de Villarejo per al BBVA
L'Audiencia Nacional demana a moncloa.com tota la documentació de l'espionatge de Villarejo per al BBVA

El titutar del jutjat central d'instrucció número 6, Manuel García Castelló, ha sol·licitat a moncloa.com i a elconfidencial.com tot el material de què disposen sobre el suposat espionatge de l'excomissari Villarejo contractat pel BBVA per a frenar l'intent de la constructora Sacyr d'arribar a controlar l'entitat a finals de 2004. El magistrat, que investiga la corrupció policial en el cas Tàndem, ha obert una nova peça batejada com operació Trampa per a investigar l'espionatge fet per al BBVA a polítics, empresaris i periodistes a través de l'agència de detectius Cenyt, propietat de l'excomissari Villarejo.

El primer pas ha sigut que agents de la Policia Nacional s'han personat en les instal·lacions de la publicació digital moncloa.com amb una orde judicial perquè aquest mitjà entregue tot el material relacionat amb aquesta operació, tant el que ja es va publicar des del passat 9 de gener com el que encara no s'ha publicat i té en el seu poder.

Moncloa.com ha publicat que "està revisant els documents que el comissari José Manuel Villarejo va atresorar en el projecte Trampa i farà entrega de la informació requerida tan prompte com siga possible".

Segons aquestes informacions difoses pel web moncloa.com qui era president del BBVA en el 2004, Francisco González, hauria tingut accés a 15.000 converses telefòniques d'alts càrrecs del govern de Zapatero, a més de polítics, empresaris, periodistes i també directius de la mateixa entitat.

Dins d'aquestes converses Villarejo hauria punxat fins i tot els telèfons de La Moncloa i hauria gravat converses de l'exvicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega i de qui era el director de l'Oficina Econòmica, Miguel Sebastián. Tots dos formaven part del que Villarejo anomava el ''Grup Hostil" i haurien impulsat amb el Banc Santander l'assalt al gran rival, el BBVA juntament amb el president i vicepresident de Sacyr, Luis del Rivero i Juan Abelló.

Repercusions polítiques

Esquerra Unida ha registrat una petició en el Congrés perquè hi comparega l'exvicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega –actualment presidenta del Consell d'Estat– i explique les conversacions que ara han transcendit i en què parla amb un alt directiu del Banc Santander sobre el cas de les cessions de crèdit que afectaven qui era el president de l'entitat en aquell moment, Emilio Botín.

Podem també ha anunciat que demanarà la compareixença al Congrés de l'expresident del BBVA, Francisco González, davant de la Comissió de Seguretat Nacional. González, que ha afirmat que fins on ell sabia el banc sempre ha fet treballs d'intel·ligència per a defendre's dins de legalitat, ha quedat en entredit després de les converses publicades dilluns i on quedaria acreditat per part del cap de seguretat del BBVA, Julio Corrochano, que González estava al corrent de tot i que despatxava amb ell cada sobre aquesta guerra bruta "cada 10 o 15 dies".

L'operació Trampa és la peça número 9 de la causa en què el principal imputat es l'excomissari Villarejo, en presó preventiva des de novembre de 2017.

També et pot interessar