L'Audiència Nacional declara nul el cas Tsunami Democràtic des del 2021 per un error del jutjat

Fins a eixes dates, el jutge encara no havia dirigit la investigació de la causa per terrorisme contra Carles Puigdemont

Audiència Nacional a Madrid
Audiència Nacional a Madrid / Eduardo Parra (Europa Press)

L'Audiència Nacional ha estimat este dilluns el recurs de Marta Molina, investigada en la causa de Tsunami Democràtic, i ha declarat la invalidesa de totes les diligències que el jutge instructor ha acordat amb posterioritat al 29 de juliol del 2021, data en la qual va dictar una interlocutòria de pròrroga de sis mesos.

En un acte, el tribunal dona la raó a la recurrent per considerar que la pròrroga va ser extemporània i ordena a García Castellón que dicte la resolució establida en l'article 779 de la llei d'enjudiciament criminal, segons el qual l'instructor ha de decidir si continua amb la causa o dicta el sobreseïment. Per a això, s'haurà de basar només en les diligències acordades abans del 29 de juliol del 2021. En eixes dates, el titular del jutjat central d'instrucció número 6 de l'Audiència Nacional encara no havia dirigit la investigació d'esta causa per terrorisme contra l'expresident català Carles Puigdemont.

Ara la sala dona la raó a la investigada Marta Molina quan assenyala que la pròrroga que disposa la resolució de 30 de juliol del 2021 del jutge instructor és “extemporània”. El jutjat considerava que el termini d'instrucció no va arribar a expirar per la resolució de 30 de juliol del 2021, en la qual va acordar la pròrroga i que li “va donar continuïtat sense que es produïra cap interrupció”.

En el cas d'un altre dels recurrents, l'investigat Josep Lluís Alay, la sala rebutja el seu recurs en què demanava el sobreseïment a conseqüència que expirava el termini d'instrucció. Els magistrats consideren que Alay constava en esta causa com a investigat abans del 29 de juliol del 2021, dia en què va concloure la fase d'instrucció, encara que no haguera prestat declaració com a tal.

La sala indica que serà ara el jutjat el que, amb llibertat de criteri i ajustant-se a les diligències practicades dins del període d'instrucció que va concloure el 29 de juliol de 2021, resolga el que considere oportú.

També et pot interessar

stats