L'Audiència Nacional decideix hui si 16 dels condemnats per Gürtel entren en presó

El tribunal ha citat, entre altres acusats, Luis Bárcenas, la seua esposa, i els exalcaldes de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón.

L'empresari Francisco Correa (esquerra) i l'extresorer del PP Luis Bárcenas (segona filera), asseguts en la banqueta dels acusats a l'Audiència Nacional
L'empresari Francisco Correa (esquerra) i l'extresorer del PP Luis Bárcenas (segona filera), asseguts en la banqueta dels acusats a l'Audiència Nacional / Pool

A les deu i mitja del matí d'aquest dilluns estan citats a l'Audiència Nacional 16 dels 29 condemnats pel cas Gürtel i el finançament del PP.  El tribunal decidirà si ingressen a presó després de la sentència emesa la setmana passada, sense necessitat d'esperar que es pronuncie el Tribunal Superior i que la resolució siga ferma, tal com ha sol·licitat la Fiscalia Anticorrupció. 

Entre els citats a aquesta vista  està l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, per a qui l'Audiència Nacional va imposar una pena de 33 anys i 4 mesos de presó i el pagament d'una multa de 44 milions d'euros. 

També hi haurà d'acudir la seua dona, condemnada a 15 anys de presó, i els exalcaldes de Majadahonda i Pozuelo d'Alarcón. Sobre el primer, Guillermo Ortega, pesa una condemna 38 anys i 3 mesos de presó; i sobre el també exmarit de l'exministra de Sanitat Ana Mato, Jesús Sepúlveda, 14 anys i 4 mesos.

Un altre dels noms que sonaran hui a la sala és el d'Alberto López Viejo, exconseller de la Comunitat de Madrid durant l'etapa d'Esperanza Aguirre, que va ser condemnat a 31 anys.

Els 16 condemnats han de comparéixer davant el tribunal per a celebrar la vista que van demanar les fiscals del cas, Concepción Sabadell i Concepción Nicolás, després de conéixer la sentència de l'Audiència Nacional de dijous passat que, en total, suposa una pena de 351 anys de presó per a 29 dels 37 acusats en el juí per la primera època d'activitats de la trama Gürtel (anys 1999-2005). La sala ha de valorar si imposa als acusats mesures cautelars, que podrien incloure l'ingrés en presó, abans que el Tribunal Suprem es pronuncie sobre els recursos contra la sentència.

No obstant això, els líders de la trama Gürtel no estaran presents en la vista, perquè ja es troben ingressats a la presó de Valdemoro complint la condemna de 13 anys per haver falsejat els contractes públics del muntatge de l'expositor de la Generalitat a Fitur, que sí que ha sigut ratificada pel Suprem. Per tant, ni Francisco Correa, per a qui l'Audiència Nacional va dictar 51 anys i 11 mesos de presó, ni Pablo Crespo, condemnat a 37 anys i mig, estan citats a comparéixer.

La data de la vista coincideix amb l'últim dia de termini que tenen els 29 condemnats i les 8 persones absoltes en el juí per a arreplegar personalment a l'Audiència Nacional la sentència.

També et pot interessar

stats