L'Audiència Nacional confirma la condemna al PP valencià per finançament il·legal

Díhuit dels vint acusats van resultar condemnats per pagar amb diners negres les campanyes electorals de 2007 i 2008.

VÍDEO | L\'Audiència Nacional confirma la condemna al PP valencià per finançament il·legal

L'Audiència Nacional ha confirmat la condemna a díhuit dels vint acusats de la branca valenciana de la Gürtel després de considerar que ha quedat acreditada la seua participació en el finançament il·legal del PP de la Comunitat Valenciana durant les campanyes electorals de les eleccions autonòmiques de l'any 2007 i les generals del 2008. 

La sala penal de l'Audiència Nacional ha rebutjat d'aquesta forma els recursos presentats per la Fiscalia i per alguns dels condemants i ha confirmat les penes imposades pel jutjat central penal d'entre quatre mesos de presó i sis anys i nou mesos de presó. En la sentència, els magistrats de la secció segona confirmen les penes imposades fa un any en les peces separades del cas Gürtel pels delictes electorals, falsedat documental continuada i contra la hisenda pública. 

La sala només estima parcialment el recurs de Francisco Correa en el sentit de modificar les quanties de les multes imposades per delictes contra la hisenda pública per les quals va ser condemnat per l'impost de societats i de  l'IVA. 

Entre els condemnats hi ha alts càrrecs del Partit Popular de la Comunitat Valenciana; socis de l'empresa Orange Market, que va organitzar les campanyes electorals del 2007 i 2008; i empresaris que van finançar il·legalment el PP valencià a canvi d'adjudicacions públiques.  

La sentència del jutjat central de lo penal, que ara s'ha confirmat, va imposar al líder de la trama, Francisco Correa, cinc anys i tres mesos de presó; a la seua mà dreta, Pablo Crespo, cinc anys de presó; i al seu representant a València, Álvaro Pérez el Bigotes, sis anys i nou mesos de presó. 

Pel que fa als alts càrrecs del PP condemnats, l'Audiència va condemnar l'exsecretari general del PP de la Comunitat Valenciana, Ricardo Costa, a quatre anys de presó; a l'exgerent del PP, Cristina Ibáñez, a tres anys i quatre mesos de presó; a l'exsecretari del partit, David Serra, a tres anys i huit mesos de presó; i a l'extresorera, Yolanda García, també a tres anys i huit mesos de presó. 

Segons diu la sala penal en la sentència, ni Orange Market ni el PP de la Comunitat Valenciana van respectar els límits i els requisits que estableixen les lleis de règim electoral i de finançament dels partits polítics. Així mateix, afirma que van idear un sistema de forma que Orange Market cobrara els actes electorals a través d'empresaris simpatitzants i beneficiaris d'adjudicacions d'obra pública. La sala afig que es pagaven quantitats en metàl·lic i en diners en B que es justificaven amb unes factures que no responien a la realitat, ja que el servei que aquestes reflectien no havia sigut realitzat al destinatari de la factura, sinó al PPCV. 

També et pot interessar

stats