L'Audiència imposa un any de presó a Blasco i altres dos a Tauroni per malversar ajudes a ONG

L’exconseller de Solidaritat va reconéixer els fets i es va comprometre a tornar part dels diners desviats a canvi d’una reducció de pena.

L'exconseller Rafael Blasco, en una imatge d'arxiu durant el juí al costat d'Augusto César Tauroni

L'Audiència de València ha condemnat l'exconseller de Solidaritat i Ciutadania, Rafael Blasco, a un any de presó per malversació de cabals públics en el segon juí del cas Cooperació. El tribunal ha publicat aquest divendres la sentència sobre les peces 2 i 3, en les quals es jutjava la responsabilitat penal pel desviament de fons destinats a la construcció d’un hospital a Haití que mai es va fer i altres projectes humanitaris entre els anys 2007 i 2012.

En el juí hi havia nou persones acusades per delictes de prevaricació, suborn, associació il·lícita, malversació, encobriment, frau de subvencions, blanqueig i falsedat documental. Entre elles estaven l'exconseller Blasco i l'empresari Augusto César Tauroni.

La condemna de l'exdirigent popular, que arribà a un acord amb la Fiscalia pel qual reconeixia els fets i es comprometia a tornar part dels diners presumptament desviats a canvi d’una reducció de pena, és inferior a la que va pactar amb el ministeri públic (tres anys) abans de començar el juí. Blasco ja va ser condemnat per la peça 1 del cas a sis anys i mig de presó (per un delicte continuat de malversació, un altre de prevaricació i falsedat, amb l'atenuant de reparació parcial del mal i de dilacions indegudes). Per a fixar la pena en aquest nou juí, el tribunal ha tingut en compte el descompte de l'anterior condemna pels mateixos fets. Se l’absol dels delictes d'associació il·lícita, organització criminal i grup criminal.

Per a Tauroni, l'Audiència de València imposa dos anys de presó, per malversació de cabals públics en concurs amb un delicte continuat de prevaricació administrativa i amb un delicte continuat de falsedat documental en concurs amb suborn i blanqueig. També li imposa una multa de 40.000 euros, tot i que la condemna és també inferior a la que havia pactat amb la Fiscalia.

El juí va quedar vist per a sentència el passat mes de juliol.

També et pot interessar

stats