L'Audiència de Barcelona reobri la causa sobre les càrregues policials de l'1 d'octubre

La resolució estima que en alguns centres "es va usar una violència desmesurada" i planteja imputar els responsables de l'operatiu.

La resolució estima que en ocasions "es va usar una violència desmesurada" per a impedir la votació
La resolució estima que en ocasions "es va usar una violència desmesurada" per a impedir la votació / Europa Press

L'Audiència de Barcelona ha reobert el cas de les presumptes càrregues policials a l'Escola Estel de Barcelona durant la votació de la consulta independentista del primer d'octubre.

La secció tercera de l'Audiència estima el recurs de l'Ajuntament de Barcelona contra l'arxiu de la causa, que havia decretat el jutjat d'instrucció número 7 emparant-se en la falta de material videogràfic per a identificar els agents implicats en els fets denunciats. La resolució de l'Audiència estima, per contra, que l'absència d'aquest material no pot impedir "una completa investigació del que va ocórrer".

"Violència desmesurada"

El document explica que en alguns centres "es va usar una violència desmesurada" per a "impedir la votació", en compliment del mandat que havien emés la Fiscalia i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I malgrat entendre que "l'actuació dels agents antidisturbis sol ser contundent" es nega a atorgar una "patent de cors" per a les seues accions quan la violència resulta "innecessària, desproporcionada i amb un clar abús de poder".

Imputar els responsables de l'operatiu

Des d'aquest raonament, l'Audiència estima la necessitat de continuar amb la investigació dels fets "no tant per a saber quin agent en concret va causar quina lesió concreta", com "per a esbrinar les ordes concretes que van ser emeses pels responsables de l'operatiu", sobre els quals obri la possibilitat d'imputar-los les lesions denunciades en la causa, si durant la investigació es demostra que les ordes que van donar no s'ajustaven a la situació que tenia lloc al centre educatiu. 

La reobertura de la causa coincideix en el temps amb el juí pel procés independentista que al Tribunal Suprem en què l'exministre de l'Interior  i l'exsecretari d'Estat per a la Seguretat han justificat i minimitzat l'ús de la força durant la consulta.

També et pot interessar

stats