L'Associació de Juristes Valencians reivindica el Dret Civil Valencià

Demanen una reforma constitucional i destaquen que a la Comunitat Valenciana existeix un ampli consens social i polític.

Moment de l'acte organitzat per l'Associació de Juristes Valencians a València
Moment de l'acte organitzat per l'Associació de Juristes Valencians a València

Reivindicar el dret civil valencià és un dels principals objectius de l'Associació de Juristes Valencians. En un acte celebrat aquest divendres, 29 de juny, a València, aquesta institució ha demanat una reforma constitucional que permeta a la Comunitat Valenciana legislar en matèries de dret civil i que afecten aspectes com el règim econòmic matrimonial, la custòdia compartida i les unions de fet. 

Asseguren que existeix un consens ampli, ja que a aquest reclam s'han sumat més de 300 ajuntaments, les tres diputacions provincials, desenes d'entitats socials, sindicats i tots els grups parlamentaris de les Corts, excepte Ciutadans.

El president de l'Associació de Juristes Valencians, Josep Ramon Chirivella, ha explicat a À Punt Mèdia que és un dret "que està recollit en set articles de l'Estatut i que va estar vigent en la pràctica durant deu anys". A més, dóna a la Comunitat Valenciana més autogovern. Altres sis comunitats autònomes -el País Basc, Catalunya, Navarra, Aragó, Galícia i les Illes Balears- sí que tenen competències per a legislar sobre matèries que afecten el dret civil. 

"Nosaltres estem demanant el que ja teníem, el que està arreplegat en l'Estatut i va estar vigent durant molts anys i que serveix, fonamentalment, per a resoldre problemes dels valencians i les valencianes", ha asegurat Chirivella.  

L'Assocació ha fet coincidir la celebració d'aquest acte amb el dia en què es van publicar els decrets de Nova Planta, també el 29 de juny de 1707.

També et pot interessar

stats