L’Assemblea de Madrid convoca un ple d’investidura el 10 de juliol sense candidat

Ni Díaz Ayuso ni Gabilondo tenen, ara com ara, suports suficients per a aconseguir la presidència.

La candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, junt amb el president de l'Assemblea, Juan Trinidad, aquest dimarts
La candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, junt amb el president de l'Assemblea, Juan Trinidad, aquest dimarts / Mariscal (Efe)

El president de l’Assemblea de Madrid, Juan Trinidad (Ciutadans), ha convocat per al pròxim 10 de juliol un ple d’investidura sense candidats. Ha pres la decisió després de mantindre una roda de contactes amb els representants dels sis grups parlamentaris, en què s’ha evidenciat que cap dels aspirants a presidir la Comunitat de Madrid aconsegueix una majoria parlamentària. 

Tant el candidat del PSOE, Ángel Gabilondo, com la del PP, Isabel Díaz Ayuso, s’havien postulat per a la investidura, però cap dels dos reuneix ara mateix els suports suficients. El socialista té el vot dels 20 diputats de Més Madrid i els 7 d’Unides Podem, que sumarien 64 si s’afegeixen als 37 del PSOE. 

El PP (30), Ciutadans (26) i Vox (12) sí que arribarien a una majoria absoluta en contra de Gabilondo, però Ayuso només té garantits, ara com ara, els sís del seu partit. 

Perquè tire avant la investidura d’un candidat és necessària la majoria absoluta en la primera votació. Si no ho aconsegueix, caldria majoria simple en la segona, és a dir, tindre més vots a favor que en contra. És un escenari que Gabilondo tampoc té assegurat.

Tot i això, encara hi ha la possibilitat que abans que arribe la data del ple es proclame un candidat si algun trasllada al president de la cambra madrilenya que té possibilitat d’obtindre una majoria suficient. 

També et pot interessar

stats