L'arribada dels fons Covid redueixen en 700 milions els resultats negatius dels comptes del Consell

Hisenda també destaca que la Generalitat va incrementar en 600,5 milions d'euros (un 10,6%) les subvencions

Soler, aquest dilluns, durant la roda de premsa
El conseller Soler, aquest dilluns, durant la roda de premsa / Conselleria d'Hisenda

L'arribada de fons Covid redueix en 700 milions el resultats negatius (la diferència entre ingressos i despeses) dels comptes del Consell. Aquesta és una de les principals conclusions que ha oferit el conseller d'Hisenda, Vicent Soler, aquest dilluns en la presentació de les principals línies dels comptes de la Generalitat el 2020, segons els quals la Generalitat va rebre el 2020 un total de 3.011,2 milions per fer a afrontar la Covid, cosa que ha permés millorar els comptes.

"El resultat economicopatrimonial reflecteix com els recursos procedents en la majoria del govern central el 2020, a través de les transferències per a impulsar la recuperació econòmica i augmentar l'escut social, han arribat el 2020 als 3.011,2 milions, enfront dels 1.445,9 de l'any 2019", detalla Hisenda. Aquesta injecció representa, en termes relatius, un increment de les transferències del 108%.

La Generalitat farà "el que siga necessari" per aconseguir un nou model de finançament, ha deixat clar Soler. El responsable de les finances del Consell ha remarcat, a més, que no és un tema exclusiu de la Comunitat Valenciana i ha considerat que la consolidació dels fons Covid (16.000 milions d'euros) seria un pas important.

Soler ha advertit, però, que "mentre tinguem infrafinançament creixerà el deute" i ha afegit que el Consell tracta d'acostar-se a la mitjana en la despesa per capita mentre que els ingressos no ho fan com caldria, per això creix i s'acumula any rere any. El conseller ha defensat que el 2020 la Comunitat Valenciana va rebre "recursos extraordinaris" que van mitigar la complicada situació dels comptes.

Entre altres dades, Hisenda també destaca que la Generalitat ha incrementat en 600, 5 milions d'euros (un 10,6%) les subvencions durant 2020 (subvencions directes per a pal·liar els efectes de la pandèmia i també transferències de capital per a la reconversió dels sectors per la Covid) i que s'ha reduït la despesa financera en 194,7 milions d'euros respecte a 2019.

"El sistema de finançament necessita una bona sacsada. M'agradaria que hi haguera un sistema senzill, transparent i clar", ha emfatitzat. El Consell està treballant bilateralment amb el govern central per a definir clarament els criteris que cal tindre en compte en el finançament autonòmic.

Els comptes reflecteixen l'esforç del Consell

Els comptes que defensa Hisenda també inclouen una mirada de l'última dècada (2011-2020). El Consell defensa que en aquest període el resultat economicopatrimonial "ha millorat un 77,05% ja que ha passat el 2011 d'un resultat negatiu de -6.648 milions d'euros als -1.526 milions actuals, la qual cosa reflecteix l'esforç del Consell per sanejar els comptes autonòmics malgrat les dificultats derivades de la pandèmia i l'infrafinançament".

També et pot interessar

stats