L’anul·lació del Pla Hidrològic del Tajo obligarà a revisar el transvasament al Segura

La Confederació Hidrogràfica ha de fixar nous cabals ecològics en els embassaments en capçalera

VÍDEO | L’anul·lació del Pla Hidrològic del Tajo obligarà a revisar el transvasament al Segura

La decisió del Tribunal Suprem d’anul·lar parcialment el Pla Hidrològic del Tajo obligarà a la Confederació Hidrogràfica a fixar uns cabals ecològics en els embassaments en capçalera, la qual cosa obligarà a modificar el volum d'aigua a transvasar cap al Segura.

La resolució, emesa el passat 11 de març, resol el recurs de la Plataforma de Toledo en Defensa del Tajo contra el vigent Pla Hidrològic de la conca aprovat pel Reial decret 1/2016.

Puig assenyala que la decisió obre la porta a "millorar la regulació"

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat a evitar "fer una altra vegada un exercici de confrontació que no porta a cap lloc" i ha agregat que “pot obrir pas fins i tot a millorar la regulació del Tajo-Segura".

"Encara no hem vist la sentència, i cal parlar amb rigor, però vull insistir que la Generalitat sempre estarà al costat dels regants, i més concretament els de la Plataforma d'Alacant, sense cap lloc a dubtes", ha manifestat.

Page diu que és “la millor notícia de la seua vida política”

El secretari general del PSOE de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha advocat per aconseguir "un gran acord" en matèria d'aigua, i ha matisat que aquest "consens" en matèria de política hidrològica "no ha de ser fictici, sinó un acord real", afirmacions realitzades després de conéixer-se que el Tribunal Suprem ha anul·lat parcialment el Pla Hidrològic del Tajo.

En l'acte, García-Page ha assegurat que aquesta ha sigut "la millor notícia" de tota la seua vida política. "Després de punt aguantar, Castella-la Manxa acaba de guanyar la seua major batalla amb l'aigua. El Suprem dóna la raó a la regió".

El Ministeri per a la Transició Ecològica acatarà la sentència un text que, segons fonts del departament, confirma que la nova política de l'aigua del Govern "va en direcció correcta”. Fuentes del Ministeri per a la Transició Ecològica indiquen que el Govern de Pedro Sánchez es va trobar al juny passat "uns cabals legals fixats que està costant desfer", però treballa perquè les decisions en matèria d'aigua "es prenguen sobre la base dels cabals ecològics".

Els ecologistes celebren la notícia

El portaveu de l'àrea d'aigües d'Ecologistes en Acció, Santiago Martín Barajas, ha celebrat la decisió perquè els cabals fixats en el text eren "ridículs" i contravenien les lleis vigents.

Per la seua part, el responsable de la campanya d'Aigua de Greenpeace, Julio Barea, creu que la sentència és una notícia "boníssima" per al riu i una "sentència històrica".

També et pot interessar

stats