L'alcalde de Sagunt: "Podem créixer per damunt de les 30.000 persones i superar les 100.000 en població"

Darío Moreno (PSPV) ha explicat a Les notícies del matí els primers senyals de "transformació radical" que anticipa la instal·lació de la gigafactoria de bateries de PowerCo

L'alcalde de Sagunt, el socialista Darío Moreno / À Punt NTC

Vents de canvi a Sagunt. La ciutat de referència del Camp de Morvedre es prepara per a una "transformació radical" acompanyant la gigafactoria de bateries de PowerCo, que situarà el municipi com a referència en electromobilitat a Europa i farà d'efecte tractor d'inversions industrials, però també de població. La ciutat ja ho està notant, segons ha advertit a Les notícies del matí l'alcalde de la localitat, el socialista Darío Moreno. És un dels que més ha crescut en població (més d'un 3% en l'últim any) i té sòl per a pujar posicions en el rànquing de municipis més poblats de la Comunitat Valenciana. "Tenim terrenys aprovats des de la crisi per a edificar 18.000 habitatges. A una mitjana de dues persones per casa podríem parlar de més de 30.000 habitants [sobre una població de 70.000]. Potencialment, podem créixer per damunt dels 100.000 veïns", ha explicat a À Punt Moreno.

Assegura que l'ajuntament està "espentant" les entitats i empreses propietàries del sòl perquè inicien promocions per a resoldre la demanda prevista d'habitatges, de què dona per segur es beneficiarà també la comarca. El gran repte del govern municipal, ha explicat, és facilitar les infraestructures públiques (sanitàries, educatives) que necessitarà la població, per a tindre "un creixement racional" on s'assegure "la qualitat de vida".

La gigafactoria i la nova seu de la UV canviaran el paradigma de l'ocupació que generem

"S'estan produint moviments compassats a la gran inversió de la gigafactoria, en noves tecnologies, en planejament urbà... la Universitat de València obrirà una nova seu permanent. Això canvia el paradigma de l'ocupació que generem", ha destacat l'alcalde, que s'ha confessat obsessionat amb l'oportunitat que s'obri en termes laborals per a la comarca. Mentre es concreta el centre de la UV, el municipi ha tancat amb la universitat una oferta de microcredencials en química per a aportar formació extra als treballadors i treballadores del sector industrial. Es prepara també un centre d'FP especialitzat en bateries. "Hem de fer un esforç de reconversió perquè les persones vegen aquestes oportunitats", ha subratllat l'alcalde, que ha recordat que ara mateix tenen comptabilitzats menys de 500 persones desocupades relacionades amb el sector industrial, mentre s'esperen 3.000 llocs de treball especialitzats al voltant de la gigafactoria de PowerCo.

De moment, el projecte ja està canviant la fisonomia del municipi on s'han activat quatre grans obres: la connexió entre les carreteres CV-309 i V-23, l'estació intermodal de Parc Sagunt II "que permetrà la millor connexió ferroviària industrial de la Unió Europea", la urbanització del polígon i les pròpies de la gigafactoria. Un conjunt de canvis que, segons admet, es projecten en forma "d'autoestima i orgull" entre una població que encara "sagna" per la ferida que es va obrir el 1984 amb el desmantellament de la indústria siderúrgica al voltant dels Alts Forns. "La gigafactoria la gent la veu com un deute que Espanya tenia amb nosaltres", ha dit.

Treballarem perquè el parc de proveïdors de la Ford també s'hi beneficie. Tots guanyem amb la inversió

Les inversions del sector de l'automoció van compensar part de la desfeta i Sagunt vol retornar el favor a Almussafes. "Hem de treballar perquè el parc de proveïdors de la Ford també s'hi beneficie. Tots guanyem amb aquesta inversió. Hem de tindre amplitud de mires", ha subratllat Darío Moreno. Assegura que hi ha bona sintonia amb el nou Consell i que el canvi de color polític a la Generalitat no ha alterat l'alineament de l'administració autonòmica amb la local per a garantir l'èxit del projecte de la gigafactoria. "La població no ho entendria si fora d'una altra manera", ha puntualitzat als micròfons d'À Punt.

Moreno també s'ha pronunciat sobre el litigi amb Acuamed per la dessaladora del municipi. Creu que la producció d'aigua potable per a Catalunya avala la posició de l'ajuntament, que es nega a assumir el cost íntegre (40 milions) perquè considera que la infraestructura és estratègica per al conjunt del territori i l'estat.

A favor d'apartar Ábalos per "exemplaritat" i "coherència"

En clau política, ha defés la posició del PSOE per a apartar l'exministre Jose Luis Ábalos, davant les sospites de corrupció sobre seu exassessor, Koldo Garcia, en la gestió de la compra de mascaretes durant la pandèmia. Una decisió que creu que s'havia de fer per a "donar exemple" i per "coherència" amb la posició del partit en un l'escàndol que va esguitar el germà de la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

Ja era hora que el PSPV tinguera lideratge femení

Moreno també ha fet palés el seu "suport" total a la nova secretària general del PSPV, la ministra Diana Morant: "És una líder que ha entés que tot passa per innovació i per millorar i més enllà i que està teixint els consensos interns perquè hi haja unanimitat total al voltant del seu projecte polític. En aquest camí té suport absolut. Ja era hora que el PSPV tinguera lideratge femení".

També et pot interessar

stats