L’Ajuntament d’Elx impulsarà una mobilització social per a reclamar la tornada temporal de la Dama

També demanaran la creació d’un consorci per a impulsar i finançar les excavacions en el jaciment on va aparéixer

La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment
La Dama d'Elx al Museu Arqueològic Nacional, a Madrid, on es conserva actualment / Europa Press

L'alcalde d'Elx (Baix Vinalopó), Pablo Ruz, ha anunciat mesures i ha avançat que impulsarà un moviment social per a reivindicar la tornada temporal de la Dama d'Elx a la localitat il·licitana. S'iniciaran amb un ple de l'Ajuntament per a demanar el retorn del monument, segons ha indicat l'Ajuntament en un comunicat aquest dimarts.

La primera mesura de Ruz, que es va reunir amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta, la setmana passada, ha sigut convocar un ple extraordinari divendres vinent per a “fixar la postura política de l'Ajuntament i dels partits que componen la corporació” respecte a aquest assumpte.

En el ple, es debatran qüestions com ara “expressar el rebuig a la decisió política del ministre de Cultura de negar l'exhibició temporal de la Dama a Elx” a la localitat; o sol·licitar a Iceta la creació d'una comissió mixta Ajuntament d'Elx-Generalitat Valenciana-Ministeri de Cultura per a estudiar la viabilitat i condicions per a l'exhibició temporal de l’escultura a Elx.

Igualment, en el ple també es debatrà si s’insta el Govern d'Espanya a la creació d'un consorci, amb participació de l'Ajuntament d'Elx, que permeta impulsar i dotar d'un finançament estable les investigacions i excavacions en el jaciment arqueològic de l'Alcúdia, indica el comunicat.

En aquest sentit, Ruz ha subratllat que espera el suport de tots els partits polítics, i ha apuntat que avançaran en reunions i accions conjuntes amb col·lectius i societat civil per a continuar reclamant “el que per dret pertany a tots els il·licitans”.

L'alcalde ha recordat que la Dama va estar al Museu Arqueològic i d'Història d'Elx (MAHE) entre el 16 de maig i l'1 de novembre de 2006. Una última visita en què la seua exhibició temporal va tindre un “impacte notable” en la ciutat, perquè va comptar amb més de 380.000 visitants en només cinc mesos, un número superior a la mitjana de visitants que rep cada any el Museu Arqueològic Nacional, ha precisat.

Ruz ha assegurat que aquella visita —que va ser decisió de la ministra socialista Carmen Calvo— va tindre un impacte turístic i econòmic i, per descomptat, sentimental per a il·licitans i il·licitanes.

També et pot interessar

stats