L'advocat general del TJUE publicarà les conclusions sobre la immunitat de Junqueras el 12 de novembre

L'Eurocambra i la Comissió fan costat a Espanya en la vista i diuen que un eurodiputat no gaudeix d'immunitat fins a la primera sessió.

Seu del Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg
Seu del Tribunal de Justícia de la UE a Luxemburg / François Lenoir (Reuters)

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), Maciej Szpunar, publicarà el pròxim 12 de novembre les seues conclusions sobre l'abast de la immunitat europarlamentària del líder d'ERC, Oriol Junqueras, en resposta a la qüestió prejudicial remesa pel Tribunal Suprem espanyol.

Així ho ha anunciat el magistrat al final de la vista oral que s'ha celebrat aquest dilluns en la gran sala del Tribunal amb seu a Luxemburg, i on la defensa de Junqueras ha sostingut que el polític català hauria de gaudir d'immunitat com a eurodiputat des del moment en què va ser elegit.

La resta de les parts en el procés, inclosos Espanya, la Comissió Europea i el Parlament Europeu, han presentat arguments en contra de la defensa de Junqueras i han sostingut que un eurodiputat no pot gaudir del benefici de la immunitat fins que pren possessió de l'acta i es declara la sessió constitutiva de l'Eurocambra.

Un dictamen no vinculant però que el tribunal europeu sol seguir

El dictamen del lletrat , que es farà públic el 12 de novembre, no serà vinculant de cara a la posterior sentència, encara que en la majoria dels casos els jutges solen seguir la direcció marcada pels advocats generals.

Malgrat que la condemna aquest dilluns a Junqueras en el judici del 'procés' a 13 anys de presó inclou altres anys d'inhabilitació, el Suprem va notificar expressament al TJUE que li interessa conéixer la resposta sobre com interpretar la normativa.

No hi ha data per a la sentència definitiva que, en el cas dels procediments accelerats com és el de Junqueras, sol dictar-se en una mitjana de dos i quatre mesos des del registre del cas.

També et pot interessar

stats