L’abstenció d’Unides Podem tomba novament la investidura de Sánchez

Ara els partits disposen d’un termini de dos mesos per a acordar una nova data d’investidura.

L’abstenció d’Unides Podem tomba novament la investidura de Sánchez
L’abstenció d’Unides Podem tomba novament la investidura de Sánchez

L’abstenció d’Unides Podem en la segona votació ha tornat a tombar la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol. 

Ara s’obri un termini de dos mesos, amb el 23 de setembre com a data límit, per a acordar una nova data d’investidura. En cas d'arribar a aquesta jornada sense un acord, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, sotmetrà a la firma del Rei el decret de dissolució de les dues cambres i convocarà noves eleccions, previstes per al 10 de novembre.

En total s'han emés 346 vots. El candidat socialista, Pedro Sánchez, no ha superat la segona votació per a ser investit president del govern espanyol, ja que només ha obtingut 124 vots a favor (els del PSOE i el Partit Regionalista de Cantàbria). La candidatura de Sánchez s'ha trobat amb l'abtenció dels 67, entre ells els diputats d'Unides Podem, PNB, Bildu, Compromís i Esquerra Republicana. A més, la candidatura socialista ha rebut 155 vots en contra de PP, Ciutadans, Vox i JxCat.

Sánchez, ha acusat Pablo Iglesias de fer impossible l'acord d'investidura perquè el problema no va ser mai el programa, sinó els ministeris, amb què Unides Podem volia entrar en l'executiu per a controlar la totalitat del govern.

En el seu discurs, Sánchez s'ha esforçat a explicar que "no va haver-hi mai humiliació" en la proposta del PSOE perquè Unides Podem controlara una vicepresidència i tres ministeris de contingut social, amb polítiques que estan "en el cor" d'un programa progressista i d'esquerres.

El president del govern central en funcions ha acusat el líder de Podem  d'anteposar el nom dels ministeris al programa conjunt d'un govern de coalició. Finalment, Sánchez, ha advertit que no està disposat a formar govern "a qualsevol preu" ni tampoc "qualsevol govern".

Per la seua banda, el líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha demanat al candidat socialista "respecte" i li ha recordat que en 48 hores no es pot negociar contrarellotge el que no s'ha acordat en 80 dies, i menys "filtrant-ho tot".

Així mateix, Iglesias li ha retret a Sánchez que no haja pactat perquè volia controlar el govern i ministeris com el d'Hisenda.

No obstant això, el líder de Podem li ha llançat una proposta d'última oferint-li el seu suport a canvi de les competències en polítiques actives d'ocupació en lloc del Ministeri de Treball.

La portaveu del PSOE en el Congrés, Adriana Lastra, ha tancat la ronda de discursos i ha retret al secretari general de Podem, Pablo Iglesias, que no sàpia quines són les competències del Ministeri de Treball i li ha recordat que les polítiques actives d'ocupació estan transferides a les comunitats autònomes. 

També et pot interessar

stats